Húsvét és vidámság otthon

rozsa_viz.jpg

Rózsa, rózsa szép virágszál,
szálló szélben hajladozzál.
Napsütésben nyiladozzál,
meglocsollak, illatozzál!

Akár ezzel a verssel is készülhetnek a napokban a fiúcskák, apukák, férjek és kedvesek, hogy meglepjék majd a velük élő nőket húsvét hétfőn.
Ne szaladjunk ennyire előre!
Virágvasárnap elmúltval kezdetét veszi a nagyhét, amelyre a hagyományban különböző neveket használtak, mint "sanyarúhét”, „videshét”, azaz vízeshét, de emlegették csendeshétként is. Nagyhétfő, nagykedd, nagyszerda és a sacrum triduum Paschale húsvéti szent háromnap - nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat - rendre követik egymást. Ezek a napok nem egyformán hangsúlyosak, de a hagyományosan élő ember számára még inkább a lelkiség napjait jelentették. A portákat, istállókat, és a szerszámokat eddigre nagy gonddal rendezte a gazda és a gazdasszony.
A húsos és zsíros ételek készítésére szolgáló edényeket alaposan kitisztították farsang után és nem is használták.
Főként tejterméket, száraz hüvelyeseket és leveseket fogyasztottak. Zöldségből, aszalt gyümölcsökből és hüvelyesekből álló, rántás és habarás nélküli, alig fűszerezett levesek voltak ezek, melyet általában kenyérrel tettek tartalmasabbá. 

  • Nagycsütörtököt zöldcsütörtöknek is nevezték, a jó termés reményében ilyenkor valami zöldet, például spenótot fogyasztottak.
  • Nagypéntek dologtiltó napnak is számított.
  • Nagyszombat ugyan véget ér a negyvennapos böjt, a görög katolikus falvakban nagy szigorral éltek, így aznap nem is étkeztek. A konyhában ez a nap sonkafőzéssel, kalácssütéssel és a húsvéti ételek előkészítésével telt.
  • Húsvétvasárnaphoz tartozott az ételszentelés hagyománya. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, amiben kalács, tojás, bárányhús, sonka és bor volt. Ekkor sem volt szabad munkát végezni.
  • Húsvéthétfő a locsolkodás napja, aminek alapja a víz termékenységvarázsló, tisztító erejébe vetett hit. A sonka, kalács pedig az ünnepi teríték elengedhetetlen része volt.

Az Ócsai Tájház portáin évről-évre vártuk a családokat, hogy a természetese növényi festéssel készítsék el a leányok a díszes, színes tojásokat nálunk. Ezeket a Berzselés című korábbi cikkünkből is megismerhetik.
A böjt utolsó hetében nézzünk körül háztartásunkban, hogy mi az, amit fel tudunk használni, újra tudunk hasznosítani az ünnepvárás jegyében. Fontos meglátnunk azokat a pozitívumokat, amelyek most megerősítenek minket és kellemes húsvéti hangulatot eredményeznek. 

Önöknek ajánljuk: 

55 aranyos locsolóvers és húsvéti versike gyerekeknek

11 kreatív húsvéti ötlet gyerekekkel

Kreatív újrahasznosítás - ötletek húsvéti dekorációhoz -

termeszetes_szinezekek.jpg

Nálunk új cikksorozat indul a húsvét utáni napokban. Virtuális Galériába invitáljuk majd Önöket hétről-hétre. Tárgyainkról mesélünk részletesen és ezekhez az ismeretekhez kapcsolható feladatokkal a pedagógusok munkáját is igyekszünk támogatni. Itt várjuk vissza Önöket a személyes találkozás lehetőségéig!

***

Kedves Vendégeink, Olvasóink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a kormányzati járványügyi intézkedésekkel összhangban 2020. november 22-től az alábbi rendelkezések lépnek életbe:
· A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság valamennyi bemutatóhelye, szálláshelye, valamint erdei iskolája bezár.
· Előre meghirdetett programjaink, rendezvényeink elmaradnak.
· A szakvezetéses túrákra és környezeti nevelési foglalkozásra bejelentkezett csoportok részére a lefoglalt/megrendelt programok nem kerülnek megtartásra.
A rendelkezés visszavonásig érvényes. Az aktuális információkért kérjük kövessék Igazgatóságunk honlapját és Facebook oldalát.
Együttműködésüket és megértésüket köszönjük!
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A fenti intézkedések révén:

  • A Tájház bezár minden látogató számára, a fennálló helyzet idejére további bejelentkezéseket nem tudunk fogadni. Az eddigi bejelentkezőknek sem tudunk semmilyen programot biztosítani.
  • A Tájház épületeibe, udvarára és a Turjánházba szóló előzetes bérlések esetén (esküvői fotózás, filmezés, terembérlet) ezeket a területeket sem tudjuk rendelkezésre bocsátani.
  • A meghirdetett garantált túrákat, és a külön bejelentkezőknek szervezett túrákat, valamint egyéb tájházi programjainkat nem tudjuk megtartani.
  • A jegymsetrer.hu felületén előzetesen megváltott jegyek a 2020. évi túra időpontjához képest 12 hónapig, ugyanazon a bemutatóhelyen felhasználhatóak, akár más meghirdetett túrákra is.

Megértésüket köszönjük!

tajhaz_dinpi_termeszetvedelem_logo.jpg