Amikor nincs madár

A madárgyűrűzési bemutatók alkalmával sok minden befolyásolja a befogás sikerességét: évszak, időjárás, környéken mozgó madarak száma és még lehetne folytatni a sort. Időnként előfordul, még a bejáratott helyeken is, hogy a gyűrűzőkolléga erőfeszítései ellenére is csak kevés madarat sikerül fogni, vagy a madarak aznap teljesen elkerülik a hálóállást. Ennek egyébként nem a hálók jelenléte az oka, hanem a madarak találtak maguknak más, számukra sokkal inkább megfelelő területet, ahol például több a búvóhely és az olyan ragadozók, mint a karvaly, vagy a kertek alján ólálkodó házi macska sem veszi olyan könnyen észre őket. Ha van táplálék is a közelben, kevésbé kóborolnak át a kevésbé védett részekre.  Persze, ilyenkor a madárgyűrűzésre érkező látogató némileg csalódott lehet, de ilyenkor is igyekszünk tartalmas programot biztosítani vendégeink részére.

ocsai_tajhaz-ocsai_tajhaz-madargyuruzes_csoportkep.jpg Fotó: Peer Réka

A januári utolsó gyűrűzőbemutatónkon hasonlóan nem volt szerencsénk, a madarak egyáltalán nem szerették volna az etetőnket meglátogatni. Magáról a madárgyűrűzésről, a használatos eszközökről és módszerekről természetesen sok szó esett, de a testközeli élmény a tollas jószágokkal most elmaradt. De nem estünk kétségbe, ha a madarak nem jönnek hozzánk, akkor mi megyünk a madarakhoz! Ettől a gondolattól vezérelve sétára indultunk az Öregfalu környékén, és próbáltuk becserkészni a madarakat. Sajnos túl nagy mozgás nem volt, de a fejünk felé bevitorlázó fiatal rétisasra mindenki odakapta a tekintetét. Útközben sok információt hallottunk a szemünk elé került fajokról, vagy azok rokonairól és téli madárvendégeinkről, valamint megismerkedtünk azok határozási ismereteivel is. Út közben elhaladtunk a télen üresen álló gólya-és fecskefészkek mellett, és már alig várjuk, hogy tavasszal újra hazaköltözzenek lakóik. A település széléhez kiérve pedig belekóstoltunk a téli láp hangulatába, sok érdekességet megtudva a különleges turjánvidékről.

18091119_da623fbe261d50fc8eb9177621080c56_xl.jpgFotó: indafoto.hu

 

Februári madaras programunk az ócsai Öregfaluban 

Február 5. (szombat) 9:00

A Tájház madáretetőjénél nagy a forgalom a téli hónapokban. Nem is lehetne ilyenkor jobb helyet találni ahhoz, hogy jobban megismerjük kertjeinket látogató madárfajokat.  Délelőtt az etető mellett madárgyűrűzési bemutatót tartunk, ahol sok érdekességet hallhatunk a minket meglátogató madarakról, a téli etetésről, és a madárgyűrűzés hasznáról. A gyűrűzőbemutató után a gyerekeknek lehetőségük lesz kézműves foglalkozás keretében madárkalácsot készíteni (a foglalkozáson való részvételi szándékot előre jelezni kell!).

Előzetes bejelentkezés: https://forms.gle/FCxBpoXw3tAzSTSG9

Találkozás: 9:00 Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési P. A. 4-6; GPS: 47.289328, 19.226757)
Program időtartama: kb. 2 óra
Információ: Berecz Tibor (06-70-504-2382; bereczt@dinpi.hu)
Program ára:
Madárgyűrűzési bemutató: Teljes árú: 1200 Ft/fő, kedvezményes: 700 Ft/fő
Madárkalács készítés: 1300 Ft/fő

***

Február 19. (szombat) 9:00

A Tájház madáretetőjénél nagy a forgalom a téli hónapokban. Nem is lehetne ilyenkor jobb helyet találni ahhoz, hogy jobban megismerjük kertjeinket látogató madárfajokat.  Délelőtt az etető mellett madárgyűrűzési bemutatót tartunk, ahol sok érdekességet hallhatunk a minket meglátogató madarakról, a téli etetésről, és a madárgyűrűzés hasznáról. A gyűrűzőbemutató után a gyerekeknek lehetőségük lesz kreatív kézműves foglalkozáson és élőszavas mesehallgatáson részt venni (a foglalkozáson való részvételi szándékot előre jelezni kell).

Előzetes bejelentkezés: https://forms.gle/27ZMpsvfnHnfWQiKA 

Találkozás: 9:00 Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési P. A. 4-6; GPS: 47.289328, 19.226757)
Program időtartama: kb. 2 óra
Információ: Berecz Tibor (06-70-504-2382; bereczt@dinpi.hu)
Program ára:
Madárgyűrűzési bemutató: Teljes árú: 1200 Ft/fő, kedvezményes: 700 Ft/fő
Kézműves foglalkozás és mesehallgatás: 1300 Ft/fő

Velünk Madarat lehet fogatni!

A meghirdetett programokon kívül lehetőség van nagyobb csoportok (min. 15 fő) részére madárgyűrűzési bemutatóból és madárkalács-készítésből álló programon való részvételre. Előzetes egyeztetés szükséges!

2022-ben nyitva tartunk március 4. és november 27-között, amennyiben a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszik:

Egyéni látogatók részére:
péntektől-vasárnapig, 10.00-16.00.
Csoportok részére:
keddtől-csütörtökig, 9.00-14.00.
Bejelentkezés a tájházba és a programokra: Kormos Rebeka, +36 30 494 3368, ocsaitajhaz@dinpi.hu.
Bejelentkezés a túrákra: Berecz Tibor, +36 70 504 2382, bereczt@dinpi.hu.
Cím: 2356 Ócsa, Dr. Békési u. 4-6., 
Megközelíthető: vonattal a Nyugati pályaudvarról, busszal a Népligeti buszpályaudvarról (Ócsa, Városháza megálló), autóval az 5-ös útról vagy az M5-ös autópályáról.
Weboldal / Ócsai Tájház
Facebook / Ócsai Tájház
Instagram / Ócsai Tájház