Egyszerűség, gyönyörűség - ócsai hímzések

Sok cifraságot a kedves Látogató itt ne keressen!
Az ócsai megőrzött viseletek egy erősen polgárosodó paraszti világot idéznek a 19-20. század fordulójáról. Mind az ünnepi, mind a hétköznapi viseleteket jellemezte egyféle puritánság, amely szép, visszafogott eleganciát is kölcsönzött. Ez a szolidság jellemzi a lakásban a textíliákat is. Gyakori volt a színre  színnel való hímzés, de az bizonyos, hogy jellemzően egy darabon egyféle színű fonalat használtak: fehéret, égszínkéket, ósárgát, rózsaszínt, lilát későbbiekben piros színt, és az ünnepi kötényekhez feketét.

kult_oroks_ved_napok.jpg
Mondhatnánk: "kincs, ami nincs", de azért van itt miben gyönyörködni.
A szőlőfürt két levéllel visszatérő motívum a polccsíkokon, a szakácskákon  - így nevezik a terítéshez, kínáláshoz felköltött fehér kötényeket - és a házak homlokzatán is. 
A növényi folytonos minták számos változatban láthatók zsebkendőkön, ünnepi és hétköznapi kötényeken, terítőkön, függönyökön és a polccsíkokon. Emellett a templomokba szánt textíliákon is ezek köszönnek vissza a mai napig.

Drukkolhatunk is!
Ez kicsit más mint egy meccsen szurkolni a kedvenc csapatunknak...
Ez az elnevezése annak a technikának, amellyel a textiliára át lehetett másolni "nyomni" a hímzési mintákat.
Ezt általában pausz papírra előrajzolták az ügyes kezű asszonyok, majd tűvel átlyuggatták és festékkel átkenték a felületet. Így biztosították, hogy a minta egységes legyen végig, pl. a kötény szegélyén.

Hiánypótló munka folyik a háttérben.
Jelenleg folyik azoknak a hagyatékoknak a feldolgozása, a fellelt minták összehasonlítása, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy változatosságában is megállapítható legyen az ócsai hímzés mibenléte. A nyomó minták országszerte elterjedtek voltak, így ezek erősen befolyásolhatták egy olyan korán polgárosodásnak indult közösség díszítő kultúráját, mint amilyen az ócsai közösség volt a 19-20. század fordulóján.

500 Ft értékű online támogatójegy megváltásával segítheti a kulturális és természeti örökségünk megőrzésérét folyó munkánkat.
Irány a webshop!

tajhaz_dinpi_termeszetvedelem_logo.jpg