Virtuális Galéria az Ócsai Tájházról - cérnagombok

Múlt évben indítottuk el Virtuális Galériánkat az Ócsai Tájház Facebook oldalán. A játékos kedvű érdeklődők a világ több pontjáról küldték üzeneteiket egy-egy tárgyhoz vagy tárgycsoporthoz kapcsolódóan.
Célunk, hogy betekintést engedjünk gyűjteményünkbe a "bezártság" ellenére is, és ezekhez kapcsolódó feladatlapokkal segítsük az online oktatást is.
Munkánkat értékelhetik és segítik azzal is, ha megosztják ismerőseikkel kezdeményezésünket.

Mi lehet ez?

155848547_2876017992673935_3901646283573275556_o.jpgFotó: Peer Réka

Fehérneműre, ágyneműre való lapos, kerek gomb; fémből készült karika, melynek gyűrű alakú vázát a kerék küllőihez hasonló, sűrű cérnaszövés tölti ki.

Olvashatjuk az arcanum.hu oldalon a cérnagomb címszó alatt.
Az Ócsai Tájházban egy hatalmas cérnagomb gyűjtemény jött létre az elmúlt egy évben. A közösségi médiában meghirdetett felhívás alapján még a mai napig is érkeznek az apró tárgyak a lelked támogatóinktól. Sok személyes történetet is megosztottak velünk a parányinak és értéktelennek tűnő tárgyak átadásakor.
Igen, ez egy rendkívül hétköznapi tárgy, ám a maga jelentéktelenségében a nagyik és dédik varrós dobozában sokaknak fontos emlékeket hozott fel.

A fémkarika cérnával átlós irányban körbetekerve első sorban ágyneműkhöz és fehérneműkhöz használták, hisz akár ki is lehetett őket főzni. A színes és díszes darabok sok esetben úgynevezett behúzott gombok, amelyek Ócsán is igen népszerű és esztétikus ruhakellékek voltak a polgárosodó parasztság körében a 19-20. század fordulóján.

Ez a tárgy szinte az első olyan viseleti kellék, amely globális és bizony még egy kaukázusi népdal is megemlíti, amelyet kutatók 2001-ben egy  magyar kutató, Sipos János gyűjtött. Így hangzik:

Ha ragyogó égből varrott inget hordanál,
Ha rá csillagokból készült gombot varrnál,
Akkor se szégyelld apád viseletét,
A kaftánján lévő cérnagombot!

A gyűjteményünkbe került darabok hoztak még mást is magukkal. Mégpedig azokat a kis kartonokat, amelyre felvarrva lehetett őket kapni. Nem ám zacskóban, mint manapság! 
A legrégebbi darabok az 1900-as évek elejéről származnak.

156194728_2876017072674027_133001246596271405_n.jpgFotó: Peer Réka

További képeket az Ócsai Tájház közösségimédia oldalán láthatnak. Klikk!
Gombok
Önnek melyik kép lesz a kedvence?

Mi legyen a régi gombokkal?

  • Küldjék el nekünk!

Aki cérnagombot talál, elküldheti nekünk az Ócsai Tájház címére (2364 Ócsa, Dr. Békési. u.4-6.).
Ezzel hozzájárul gyűjteményünk gyarapításához és lehetőséget teremthet arra, hogy a régi ágynemükről és fehérnemükről hiányzó gombokat korabeli gombokkal pótoljuk.

  • Emlékezzünk saját őseinkre!

Beszélgessenek a gyerekekkel arról a nagyszülőről, dédszülőről, aki még használta ezeket a a gombokat! A gyerekek imádják a családi anekdotákat és hogy ezeket meghallgathassák néha elég csak egy parányi tárgy, emlékfoszlány. Fontos élmény a saját őseinkhez való kapcsolódás!

  • Játszunk, alkossunk!

Hasznosítsuk újra a régi holmit! Legyen szó egy játékról, esetleg egy alkotásról újra hasznosak lehetnek ez az apró tárgyak. 

Malom gombokkal

img_3027.JPGFotó: Peer Réka

Gomb virágok

img_3036.JPGFotó: Peer Réka

Kedves Vendégeink, Olvasóink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a kormányzati járványügyi intézkedésekkel összhangban az alábbi rendelkezések vannak életben:
· A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság valamennyi bemutatóhelye, szálláshelye, valamint erdei iskolája bezár.
· Előre meghirdetett programjaink, rendezvényeink elmaradnak.
· A szakvezetéses túrákra és környezeti nevelési foglalkozásra bejelentkezett csoportok részére a lefoglalt/megrendelt programok nem kerülnek megtartásra.
A rendelkezés visszavonásig érvényes. Az aktuális információkért kérjük kövessék Igazgatóságunk honlapját és Facebook oldalát.
Együttműködésüket és megértésüket köszönjük!
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A fenti intézkedések révén:

  • A Tájház bezár minden látogató számára, a fennálló helyzet idejére további bejelentkezéseket nem tudunk fogadni. Az eddigi bejelentkezőknek sem tudunk semmilyen programot biztosítani.
  • A Tájház épületeibe, udvarára és a Turjánházba szóló előzetes bérlések esetén (esküvői fotózás, filmezés, terembérlet) ezeket a területeket sem tudjuk rendelkezésre bocsátani.
  • A meghirdetett garantált túrákat, és a külön bejelentkezőknek szervezett túrákat, valamint egyéb tájházi programjainkat nem tudjuk megtartani.
  • A jegymsetrer.hu felületén előzetesen megváltott jegyek a 2020. évi túra időpontjához képest 12 hónapig, ugyanazon a bemutatóhelyen felhasználhatóak, akár más meghirdetett túrákra is.

Megértésüket köszönjük!

tajhaz_dinpi_termeszetvedelem_logo.jpg