100 % élmény + 0% szemét = ócsai meseösvény

"Lépted nyomán lesz ösvénnyé a tér."

Antonio Machado

turjan_laci_nelkul.jpg

A 19-20. század fordulóján élt spanyol költő szavai jártak a fejemben a napokban. A Meseösvény tavaszi útvonalát kerestük a kollégákkal, hogy a tavaszi vizek felszíni jelenléte mellett biztonságos, mégis kalandos utat találjunk a sok-sok kíváncsi gyermek számára. Töprengtünk, többször is nekirugaszkodtunk, segítők szegődtek mellénk, akiknek civil munkáját ezúton is hálásan köszönjük. Kis bozót tisztítás után meglett az ösvény a laposon, amin száraz lábbal átjuthatnak a mesehősök a kis turjánon Ócsa határában.
Pedig riogatunk mindenkit, hogy "gumicsizma használata kötelező"...

tavaszi_2foszi_meseosveny.jpg

Mégis a szándék, hogy a gyermekeket a lehető legközelebb vigyük az élményhez nem hagyott minket, hogy fél munkát végezzünk. A szándék és némi önzetlenség mellett az ösvény új nyomvonalában terpeszkedő kommunális hulladékot is begyűjtöttük. A szemét mentesítő túrára helyi családok csatlakoztak, akik annak ellenére eljöttek,  hogy ők ezen az ösvényen, programszerűen nem fognak végigmenni. Érzékenységük és a közösségi érzéseik túlmutatott az egyéni előnyszerzésen, ami számukra igazi nyereség volt ezen a napsütötte vasárnap délutánon.

Személyes vallomás: A tájház munkatársaként és a környezeti nevelésben érintett szervezőként pedig egyenesen ajándéknak számított minden szorgos kéz. Hitem pedig visszatért a spontán, szükség menté szerveződő csoportos munkában - ahogy hajdan a kaláka szerveződött -.

az_a_szemet_szemet.jpg

A természetvédelem és a bemutatás igénye sok esetben egymásnak ellentmondó helyzeteteket szülhet. Gondos tájékozódás és előkészület mellett lehetséges, hogy mindkét szempont érvényesüljön. Az egyensúly megtalálása minden természetszerető és természetjáró közös feladata. Az erre való érzékenység kialakítása pedig a környezeti nevelés felelőssége. 
Meseösvény programunk célja a népmese adta előnyök és a környezetismeret - olykor nehéz - fogalmainak élményszerű bemutatása.
Óvodás és kisiskolás csoportok jelentkezését várjuk a 2018/19-es tanévben, szeptember 25-27. közötti, 70-90 perces meseösvény körtúránkra.
Érdemes már most gondoskodni a foglalásokról, mert jelentős érdeklődés van a programra!
Jelentkezésüket várjuk az ocsaitajhaz@dinpi.hu címen.
A programon 25-30 fős csoportok vehetnek részt. Minimum létszám 20 gyermek.
Részvételi díj: 1 000 Ft/gyermek, pedagógus kísérőjegy: 300 Ft/fő.
Indulási időpontok 2018. szeptember 25., 26., 27. és 28. napokon, 9:00, 9:30,10:30,11:00, 14:00, 14.30-kor.

Korábban a témában megjelent cikk és riport:
Meseösvény: a varázslat és a környezeti nevelés találkozása
A Magyar Katolikus Rádió, Életrevaló magazinjának hangriportját is szeretettel ajánljuk figyelmetekbe, amely felidézi a tavaszi programot. A szerkesztő: Szentirmai Ágnesnek hálásan köszönjük a hang-élményt! Klikk ide!

ÉLJEN VENDÉGSZERETETÜNKKEL ÉS LÁTOGASSON EL HOZZÁNK!

MEGELEVENEDŐ HAGYOMÁNY
 

2020-ban nyitva tartás március 1. - november 30. között:

Egyéni látogatók részére:
péntektől-vasárnapig, 10.00-16.00.
Csoportok részére:
keddtől-csütörtökig, 9.00-14.00.
Bejelentkezés a tájházba és a programokra: Kormos Rebeka, +36 30 494 3368, ocsaitajhaz@dinpi.hu.
Bejelentkezés a túrákra: Berecz Tibor, +36 70 504 2382, bereczt@dinpi.hu.
Cím: 2356 Ócsa, Dr. Békési u. 4-6., 
Megközelíthető: vonattal a Nyugati pályaudvarról, busszal a Népligeti buszpályaudvarról (Ócsa, Városháza megálló), autóval az 5-ös útról vagy az M5-ös autópályáról.
Weboldal / Ócsai Tájház
Facebook / Ócsai Tájház
Instagram / Ócsai Tájház