Nyitott műhely program a tavaszi szünetben

"Sorsának ember néha mestere."

William Shakespeare

Gyermekkori tapasztalataink, de felnőttként megélt élmények meghatározhatnak minket.
A Dabas és Térsége Kézműves Egyesület olyan mestereket tudhat soraiban, akik felelősen "mesterkednek". Bárhol találkozzunk velük, akár a Mesterségek Ünnepén  - ahol több alkalommal is, először 2016-ban, az Év Műhelye kitüntető címet nyerték el - akár az Ócsai Tájház rendezvényein, vásárokban, hagyományőrző rendezvényeken, az érdeklődőknek mindig szívesen mutatják meg az éppen alakuló darabot, a munkafolyamatot, a használt szerszámot.

img_1014.JPGFotó: Peer Réka

Már hagyománya van, hogy az Ócsai Tájházban tavasztól-őszig minden hónap utolsó szombatján a mesterek Nyitott Műhely programot hirdetnek ingyenesen. A tájházat fenntartó Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság jó néhányuk munkáját külön védjegyes termékként is értékeli és tevékenységüket támogatva helyet biztosít a havi rendszeres alkalmaknak.

2018. márciusában (március 31. 10.00-12.00) Németh Béla, bőrműves várja az érdeklődőket. Vele készült interjúnk igyekszik közelebb hozni a mestert leendő tanítványaihoz.

Mi volt az esemény, amikor ezt a kézművességet választotta?

Egy íjászkörben számtalan szép míves bőrtárggyal találkozhat bárki. Azt hiszem ez motivált engem is abban, hogy elkészítsem saját tarsolyomat. Az első tarsolyt - kis segítséggel - egy lomtalanításkor kidobott és ott talált szőrös marhabőrből készítettem. A jól sikerült darab két nap múlva már egy barátom övén lógott, így készült a következő, majd sorban a családom többi tagjáé is. Érdekelt ez a fajta kézműves tevékenység. Hál' Istennek ismeretségi körömben voltak olyanok, akik segítettek az alapvető dolgokban. Néhány apróbb szerszám, szakkönyv, (Lukovszky Ilona: Bőrművesség, Terényi Gyöngy: Bőrös könyve) anyag beszerzésében, így ezek voltak a kezdő lépések. Az elmúlt 12-13 évben számos apró tárgy került barátaim és mások birtokába, tarsolyok, bicska és késtokok, övek, kisebb nagyobb táskák.

img_0982.JPGFotó: Peer Réka

Hogy lehet egy hagyományos mesterséget átadni, tovább örökíteni?

Mondják: "A gyakorlat teszi a mestert." Ez nagyon igaz! A mesterség átadására akkor van lehetőség, ha van olyan, aki hajlandó - a sokszor féltve őrzött és évek alatt elsajátított dolgait - tudását továbbadni; az érdeklődő és tanulni szándékozó pedig érzi a belső elhivatottságot abban, hogy ő ezt tanulni szeretné. Ezt senkire nem lehet ráerőltetni, apró lépésekkel meglehet szerettetni és így talán tovább is lehet örökíteni.

igy_keszul_kicsi_1.jpgFotó: Peer Réka 

Művészetnek vagy mesterségnek érzi a munkáját?

Én magam botcsinálta bőrműves vagyok. Ez azt jelenti, hogy nem ez a tanult szakmám. Nem sorolom magam a művészek közé sem. Hiszem, hogy szorgalommal, kitartással, türelemmel, egyre többre és többre, egyre tökéletesebbre juthat bárki. Engem ez mozgat.

img_0973.JPGFotó: Peer Réka

Mit tapasztalhat meg egy gyermek vagy felnőtt, ha a Nyitott Műhely alkalomra ellátogat Önhöz?

A Nyitott Műhelyek olyan lehetőséget biztosítanak, ahol bemutathatjuk munkáinkat és beavathatjuk az érdeklődőket az alkotás, a népi mesterségek, a munka szépséges világába. Ezt örömmel teszem, tesszük!

Mesternek, mestere

Különleges alkalom bontakozik ki az idei évben, hisz szeptember 15-én, Terényi Gyöngy „Bőrbe bújtatva, bőrbe álmodva” című kiállítását nyithatjuk meg az Ócsai Tájházban a Kulturális Örökségvédelmi Napok alkalmából. Így a fentebb említett könyv szerzője és a kiadványt gyakran forgató mester találkozhatnak portánkon.
(a szerkesztő bejegyzése)

Nyitva az élményekre!

ÉLJEN VENDÉGSZERETETÜNKKEL ÉS LÁTOGASSON EL HOZZÁNK!

MEGELEVENEDŐ HAGYOMÁNY
 

2020-ban nyitva tartás március 1. - november 30. között:

Egyéni látogatók részére:
péntektől-vasárnapig, 10.00-16.00.
Csoportok részére:
keddtől-csütörtökig, 9.00-14.00.
Bejelentkezés a tájházba és a programokra: Kormos Rebeka, +36 30 494 3368, ocsaitajhaz@dinpi.hu.
Bejelentkezés a túrákra: Berecz Tibor, +36 70 504 2382, bereczt@dinpi.hu.
Cím: 2356 Ócsa, Dr. Békési u. 4-6., 
Megközelíthető: vonattal a Nyugati pályaudvarról, busszal a Népligeti buszpályaudvarról (Ócsa, Városháza megálló), autóval az 5-ös útról vagy az M5-ös autópályáról.
Weboldal / Ócsai Tájház
Facebook / Ócsai Tájház
Instagram / Ócsai Tájház