Ócsai Selyem-réti tanösvény

Ugyan a szabadon látogatható tanösvény nyitva tart, zsúfoltságra kell készülni.

Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben található Selyem-réti tanösvény, amely a védett természeti terület erdei élővilágába enged betekintést. A terület a jellegzetes Duna-Tisza közi lápmedencék egyike, homokterületek közötti vizenyős mélyedés, ahol láperdők és láprétek váltakoznak egymással.
A vizes élőhely gazdag növény- és állatvilága tárul itt a látogató elé. A Nagy-erdő fái és holt fái példát mutatnak arra, hogy sok növény- és állatfaj számára az elkorhadt fatörzsek, gallyak életteret biztosítanak. Utunk során olyan, a láperdőkre jellemző fajokat láthatunk, mint a nyári tőzike vagy a mocsári teknős. Az is kiderül, hogy honnan kapták nevüket a "lábasfák".
A tanösvény hossza 1500 m, amely 2 óra alatt bejárható. 

A tanösvény elérhető a DUNA-IPOLY MOBILAPPLIKÁCIÓBAN is!

p796-8.jpg

Hétvégi zsúfoltság

A pandémiás helyzet következtében ez a tanösvény kiemelten kedvelt úticéllá vált.
Kérjük látogatóinkat az alábbi szabályok betartására annak érdekében, hogy a természet csodáit még sokan élvezhessék. 
Vendégek vagyunk a természeti környezetben!
A tanösvény teljes hosszában fontos betartani néhány alapszabályt:
Növényeket (virágukat, levelüket, termésüket, gyökerüket) és állatokat tilos gyűjteni és hazavinni.
A kutyákat pórázon kell tartani a teljes területen.
A személyes szemetet illendő hazavinni.
Az erdei bútorokat megrongálni tilos.
A tanösvényt lezáró sorompó elé tilos parkolni, mivel a mentők és tűzoltók behajtása a területre csak ezen a ponton lehetséges.
A kiemelt turisztikai érdeklődés miatt kollégáink rendszeresen jelen vannak a területen és igyekeznek felhívni a látogatók figyelmét a fenti szabályok betartására.
A tanösvény parkolója limitált létszámú személygépkocsit képes csak befogadni. Kérjük, ha nem találnak szabad parkolóhelyet a főút szélén ne parkoljanak mert az helyenként tilos, illetve balesetveszélyes! Bízunk belátásukban és türelmükben, hogy a megtelt parkoló miatt elmaradó kirándulásukat egy másik alkalommal újra megpróbálják.

Kedves Vendégeink, Olvasóink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a kormányzati járványügyi intézkedésekkel összhangban az alábbi rendelkezések vannak életben:
· A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság valamennyi bemutatóhelye, szálláshelye, valamint erdei iskolája bezár.
· Előre meghirdetett programjaink, rendezvényeink elmaradnak.
· A szakvezetéses túrákra és környezeti nevelési foglalkozásra bejelentkezett csoportok részére a lefoglalt/megrendelt programok nem kerülnek megtartásra.
A rendelkezés visszavonásig érvényes. Az aktuális információkért kérjük kövessék Igazgatóságunk honlapját és Facebook oldalát.
Együttműködésüket és megértésüket köszönjük!
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A fenti intézkedések révén:

  • A Tájház bezár minden látogató számára, a fennálló helyzet idejére további bejelentkezéseket nem tudunk fogadni. Az eddigi bejelentkezőknek sem tudunk semmilyen programot biztosítani.
  • A Tájház épületeibe, udvarára és a Turjánházba szóló előzetes bérlések esetén (esküvői fotózás, filmezés, terembérlet) ezeket a területeket sem tudjuk rendelkezésre bocsátani.
  • A meghirdetett garantált túrákat, és a külön bejelentkezőknek szervezett túrákat, valamint egyéb tájházi programjainkat nem tudjuk megtartani.
  • A jegymsetrer.hu felületén előzetesen megváltott jegyek a 2020. évi túra időpontjához képest 12 hónapig, ugyanazon a bemutatóhelyen felhasználhatóak, akár más meghirdetett túrákra is.

Megértésüket köszönjük!

tajhaz_dinpi_termeszetvedelem_logo.jpg