Madáretetők vendégei

Enyhe időjárással köszöntött minket a február, ennek ellenére még benne vagyunk a téli madáretetési időszakban. Tevékenységünk nem csak hasznos a madarak számára, hanem rengeteg élménnyel ajándékozza meg azokat, akik leülnek egy kicsit megszemlélni a madáretető forgalmát.

6366504_xl1.jpg

Szombaton, február 8-án délelőtt mi is ezt tesszük az Ócsai Tájháznál, sok érdekes dolgot megtudhatunk a madáretetésről és az etetőre járó madárfajokról. A témával foglalkozó kiselőadásunk mellett lesz még madárgyűrűzés, madárkalács készítés és élőszavas mesehallgatás is!

Találkozás: Február 8. (szombat) 9:00 Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési P. A. 4-6; GPS: 47.289328, 19.226757)
Részvételi díj: 2200 Ft/fő, kedv./családi: 1.500 Ft/fő
Program időtartama: kb. 3 óra

Információ: Berecz Tibor (06-70-504-2382; bereczt@dinpi.hu)
Jelentkezés az alábbi regisztrációs űrlap kitöltésével! https://forms.gle/gJrFgrAi1kynNaJc7

Addig is összegyűjtöttünk néhány madárfajt, amikkel mi is gyakran találkozunk az etetőnkön:

Széncinege

Egyik leggyakoribb madarunk, a madáretetők és a mesterséges B odúk leggyakoribb vendége. Odúlakó életmódjának köszönhetően kötődik az erdőkhöz, fás területekhez, parkokhoz, kertekhez, de postaládákban, kerítések csöveiben is fészkelhet. Tavasszal hernyókkal, pókokkal eteti a fiókáit, télen viszont magvakkal táplálkozik. Egy költési szezonban több fészekaljat is képes felnevelni.

parmaj.jpg

Védett, természetvédelmi értéke: 25000 Ft.

 

Kék cinege

A széncinegénél kisebb termetű, ennek ellenére heves természetű faj. A többi cinegéhez hasonlóan odúlakó faj, tavasszal és nyáron rovarokkal, hernyókkal táplálkozik, télen viszont magokat fogyaszt, így a téli madáretetőknek is gyakori vendége. Ősztől a nádi madarak elvonulásával a kék cinegék előszeretettel behúzódnak a nádasokba ahol a nád magjaival táplálkoznak.

parcae.jpg

Védett, természetvédelmi értéke: 25000 Ft.

Mezei veréb

Télen csapatosan húzódnak be a bokrosokba, örökzöldekbe és az etetőkön is gyakran megjelennek. Előfordul, hogy a verebek beülnek az etetőbe, de ezzel a - tévhitetekkel ellentétben - nem zavarják el a cinegéket és az egyéb madarakat. A verebek kúp alakú csőre magevésre specializálódott, egyszerűen meg tudják hántolni a magokat. A cinegék csőre ezzel szemben rovarevésre specializálódott, nekik a maggal el kell repülniük egy olyan helyre, ahol a lábukkal le tudják szorítani azt, és a csőrükkel való kopácsolással fel tudják törni. Míg nálunk a verebek gyakori madárnak számítanak, ez sajnos Nyugat-Európában már nincs így, Angliában például már igazi ritkaságnak számítanak.

pasmon.jpg

Védett, természetvédelmi értéke: 25000 Ft.

Csuszka

Fákhoz kötődő életmódja miatt főként erdőkben, parkokban, kertekben jelenik meg. Jellegzetes, kedves mozgására jellemző, hogy fejjel lefelé is tud mozogni a fák törzsén. Őszig a fék kérgein, a repedések között kutat a táplálékául szolgáló rovarok után, télen pedig magokkal táplálkozik, így az etetőkre is be szokott repülni. Fészkelési időszakban üregeket, odvakat foglal el, előfordul, hogy mesterséges odúkat is birtokba vesz, az odú aljába fakérget hord, valamint az odú bejáratát sárral szűkíti le a számára megfelelő méretűre.

siteur.jpg

Védett, természetvédelmi értéke: 25000 Ft.

mount.jpg