Fenntartható mesterségek, avagy mit tehet egy gyékénykötő az ökológiai lábnyomok csökkentésért

Például, hogy űzi a mesterségét és igyekszik sokakat megtanítani rá.
Kovács Tibor igazi mesterember. A szó klasszikus értelmében.
Gyékény termékei hétköznapi használati eszközök, mégis egyedi alkotások.
Családi otthonunk központi darabja egy ilyen mestermű, ami keze munkáját dicséri. Felnőtt és gyermek egyaránt emelgeti a 2 kilós kenyeret is magába rejteni és frissen tartani képes kenyértartót. Látom napról-napra a tekintetüket, hogy ha ezt megemelem bizton számíthatok egy jó falat kenyérre.

kovacs_tibor_kenyertarto.JPG
A természetes alapanyagú tároló évek óta megvan a családunknak és úgy reméljük az elkövetkező 40-50 évig kitart vagy ha vigyázunk rá, akár a napi használat mellett ellenére is még tovább is.
- Miért nem használják a magyar emberek tömegesen ezt a természetes kenyértartót? - kérdezem Kovács Tibort egyből a téma közepébe vágva.
- A rendszerváltás környékén nem tudtam kielégíteni az igényeket. Azóta minden évben egyre rosszabb. Az emberek a nagy áruházakban vásárolnak, és megveszik a szemetet, mert olcsó. Átalakult a szemlélet. Ha valami  "elkopott", akkor veszek másikat. A gyékény termékek tartósak, de drágábbak. Van egy kosaram, amit az 1800-as években készítettek. Melyik keleti áru bír ki ennyit? Mindig van egy szűk réteg, aki inkább megveszi a hazait. Nehezen találunk egymásra.

kovacs_tibor_portre2.JPG

 - Milyen használati tárgyakat készítesz, amelyeket a mai otthonokban is megállnék a helyüket?
 - Különböző tároló edényeket készítek. Egy régi gabona tárolóban pl. lehet gyerek játékokat tartani, vagy szennyes ruhát. Mindennek meg lehet találni a funkcióját. Készítek lábtörlőket, kenyértartó kosarat, tálcákat, szakajtókat. A szakajtóban pl. a kelt tészta nagyra kel. Melegen tartja a tésztát, és a kelésnél keletkező hőt és párát magába szívja. Ezt semmilyen modern kelesztő tál nem tudja. Készítettem már lámpabúrákat, és nyugati filmekhez díszleteket.
- Ahogy látjuk itt lentebb egy "gyerektároló" elkészítése sem jelent gondot.

kovacs_tibor_hasznalati_targyak.JPG

- A gyékény mellett milyen alapanyagokkal dolgozol még?
- Vízi, vízparti növényekkel dolgozom. Nádból pókhálózó söprűt, sásból székülőkét, dikót (ágyat), szatyrot, kalapot. Kákából gyerekjátékot készítek.

Most hétvégén az Ócsai Tájháznál nyitott műhely programon találkozhatnak veled azok, akiknek fontos, hogy természetes alapanyagú, vegyszermentes használati tárgyak vegyék őket körül.
- Mit tudsz nekik néhány óra alatt átadni abból a szellemiségből ahogy te élsz, és tudásodból?
- Lábos alátét, lábtörlő, szék ülőke befonása lesz a nap feladata. - mondja szerényen a mester. Biztosak lehetünk abban, hogy nyugalma és az anyagokkal szembeni szeretete, alázata a résztvevőket is eltölti majd.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt június 1., szombaton 11.00-15.00 óra között Kovács Tibor nyitott műhelyébe, ahol megismerkedhetnek a gyékénykötés alapjaival. Az alapanyagoknál nem csak a gyékény kerül terítékre s bizonyára sok jó szó is elhangzik majd ezen a napon azok számára, akik érdeklődéssel, nyitottsággal fogadják egy kihalófélben lévő mesterség űzőjének gondolatit. 

Kovács Tibor munkáit a CSIPKE ÉS GYÉKÉNY oldalon találják meg.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park által elnyert, Re-generáció című szemléletformáló pályázat keretében valósulhat meg programunk. Hulladék régen és ma munkacím sejteti, hogy fontos lenne elődeink hagyományos gondolkodására figyelmet szentelni a "szemét" kérdésében is. A paraszti udvarokban szinte nem is keletkezett szemét. Bármely alapanyagról is legyen szó, a feldolgozás során az utolsó fincsikáig mindent felhasználtak. Érdemes lenne mai életünket is ennek fényében megvizsgálni és feltenni a kérdést, hogy miért nem egy gyékény szatyor a társunk a bevásárlásnál? Ezt az alapanyag hazánkban is élő növényből származik. Kézműves munka. Élettartama akár 10 év is lehet. Ezeket összegezve ökológiai lábnyoma jelentősen kisebb, mint egyetlen nejlonzacskónak. Érdemes hát mérlegelni.

 

ÉLJEN VENDÉGSZERETETÜNKKEL ÉS LÁTOGASSON EL HOZZÁNK!

MEGELEVENEDŐ HAGYOMÁNY
 

2020-ban nyitva tartás március 1. - november 30. között:

Egyéni látogatók részére:
péntektől-vasárnapig, 10.00-16.00.
Csoportok részére:
keddtől-csütörtökig, 9.00-14.00.
Bejelentkezés a tájházba és a programokra: Kormos Rebeka, +36 30 494 3368, ocsaitajhaz@dinpi.hu.
Bejelentkezés a túrákra: Berecz Tibor, +36 70 504 2382, bereczt@dinpi.hu.
Cím: 2356 Ócsa, Dr. Békési u. 4-6., 
Megközelíthető: vonattal a Nyugati pályaudvarról, busszal a Népligeti buszpályaudvarról (Ócsa, Városháza megálló), autóval az 5-ös útról vagy az M5-ös autópályáról.
Weboldal / Ócsai Tájház
Facebook / Ócsai Tájház
Instagram / Ócsai Tájház