Kalandozó vagy bukdácsoló gumicsizmák

Sokaknak munkaeszköz, mégis bizton állíthatjuk, hogy minden alkalommal hálásak vagyunk a gumicsizma intézményért, amikor előnyeit élvezzük. Így van ez az Ócsai Tájvédelmi Körzet szinte minden szegeltében a nagy tavaszi vizek idején. Márciusban a "Lápi ember nyomán" címmel indult túráink sokakat vonzottak. Közkívánatra családos túraútvonalat is kerestünk, hogy az apró népek is kitanulhassák a zsombékról-zsombékra való "bukdácsolást". 

tavaszi_gumicsizmas_bolondos_turak.jpg

Zsombék, orchidea és elevenszülő gyík

A fokozottan védett területre meghatározott létszámban és vezetővel látogathatnak be az érdeklődők. Ezek az alkalmak lehetőséget adnak, hogy a túravezető a terület kialakulásáról, jellegzetességeiről és változatos élővilágáról beszéljen. Minden évszaknak megvannak a sztárjai. 
A kora tavaszi időben a lombnyílás előtt bejárható a terület azon része, amelyet komoly bozót rejt májustól-októberig. 
Májusban a területen megbúvó, fokozottan védett orchidea fajok csalogatják a látogatókat. 2018 év fajairól Magyarország természeti kincsei címmel olvashatják korábbi összefoglalónkat, amelyből kiderül, hogy az Ócsai Tájvédelmi Körzet több faj szempontjából is érintett az idei évben.
Ebben a tavaszi időszakban kerülnek megszervezésre a gyógynövény-ismereti túráink is. Amelyek rendkívül népszerűek.
A terület egyes lápos részei egészen a nyári szárazságig vizenyősek maradnak, így adva menedéket olyan növény-, és állatfajoknak, amelyek számára létfontosságúak ezek az egyre csökkenő életterek.
Munkánk fontos része a környezeti nevelés, amely nem csak a gyermekeket célozza, hisz minden túra alkalom arra, hogy a résztvevők olyan fontos, felettes szempontrendszert is megismerjenek, amely a gondjainkra bízott terület élőhelyeinek védelmében jelentős szerepet töltenek be. A megőrzés és védelem mellett a bemutatás kiemelt feladat túravezetőink számára.

tavaszi_meseosveny.jpg

Gumicsizmás mesehősök

Április idusán még a mesehősök is gumicsizmával kapnak csak bebocsátást a kis turján területére. ... de ez nem rémiszthet meg egy valódi, szerencséjét éppen kipróbálni vágyó hőst.
2017-ben indítottuk be meseösvény programunkat. Az elmúlt év tapasztalatait, szakmai partnerünk a Pompás Napok csapatának Meseösvény: a varázslat és a környezeti nevelés találkozása című cikkében találják.
A program sikerein és eredményein felbuzdulva az idén tavaszi és őszi meseösvény napokat is szervezünk. A cél az óvódás és kisiskolás korosztály számára vonzó népmesei előnyök és a környezeti nevelés - olykor nehéz - fogalmainak élményszerű bemutatása.
"Aki nem hiszi, járjon utána!"  - ahogy a mese is mondja. 
Időpontokra várjuk az óvodás és kisiskolás csoportok jelentkezését:
2018.Április 10., keddre.
2018.Április 11., szerdára.
2018.Szeptember 26., 27., 28. napokra.
Regisztráció: ocsaitajhaz@dinpi.hu

Párban szép az élet

A gumicsizma mellé jó ha társul váltóruha is. Akár gyerekekről, akár felnőttekről van szó, a kirándulás élményét teljesen elronthatja egy elázott nadrág vagy pulóver ujja. A saras, vizes holmiknak készítsünk be zacskókat, hogy otthon se bosszankodjunk, amikor el kell takarítani a hátizsákot.

ÉLJEN VENDÉGSZERETETÜNKKEL ÉS LÁTOGASSON EL HOZZÁNK!

MEGELEVENEDŐ HAGYOMÁNY
 

2020-ban nyitva tartás március 1. - november 30. között:

Egyéni látogatók részére:
péntektől-vasárnapig, 10.00-16.00.
Csoportok részére:
keddtől-csütörtökig, 9.00-14.00.
Bejelentkezés a tájházba és a programokra: Kormos Rebeka, +36 30 494 3368, ocsaitajhaz@dinpi.hu.
Bejelentkezés a túrákra: Berecz Tibor, +36 70 504 2382, bereczt@dinpi.hu.
Cím: 2356 Ócsa, Dr. Békési u. 4-6., 
Megközelíthető: vonattal a Nyugati pályaudvarról, busszal a Népligeti buszpályaudvarról (Ócsa, Városháza megálló), autóval az 5-ös útról vagy az M5-ös autópályáról.
Weboldal / Ócsai Tájház
Facebook / Ócsai Tájház
Instagram / Ócsai Tájház