Labdagyártó apró kezek

" A leghatásosabb nevelés, ha egy gyerek szép dolgokkal játszhat."

(Platón)

nemez_labda.jpg

Az Ócsai Tájházban már évek, de mondhatjuk évtizedek óta tartanak kézműves, jelen példánk szerint nemezelős foglalkozást óvodásoknak, iskolásoknak.
Igen, óvodásoknak!
A foglalkozásvezetők egymásnak mondják a bevált fortélyokat, hogy miként tehetik kényelmessé és sikeressé ezeket az alkalmakat, mert a végén késztermékkel kell távoznia a gyermeknek. Mindenkinek! Ez akár 100 főt is jelenthet egy nap, csoportbontásban. 
Aki ovis, kisiskolás gyerekekkel foglalkozik jól tudja, hogy ez mennyi előkészületet, tudást és kitartást, türelmet igénylő feladat. Mégis a legfontosabb üzenet, hogy a felnőttek terveihez kell az a piciny adalék, amit a gyermek jelent. Kell az ő kíváncsisága, nyitottsága és játékos természete.

Varázs kezek


varazs_kezek.JPG

Az alapanyag átlényegül, és játékká válik a szorgos munka révén és közben a gyermek tapasztalatai bővülnek, tudása gyarapszik és élményei mélyen beépülnek, hisz némi idő elteltével saját nemezlabdájával dobál célba. A foglalkozásnak ez a záró része és talán nem lepődünk meg, hogy a sok-sok éves tapasztalat mentén ez sem holmi spontán akció.

A foglakozás minden része patika mérlegen van kimérve, a korosztályi sajátosságok figyelembevétele mellett, hogy a kellő ismeretanyagot tartalmazzon, élményközpontú legyen, tanulságos és szórakoztató.
Az egész gondolatmenet a hagyományokból indul, sokszor visszautal elődeink logikus és célszerű szemléletére.
A tevékenykedést lazítják mondókák és dalok, a csoport türelméhez mérten.
Van itt mód arra, hogy megvigasztalódjon az, akinek sikertelen a próbálkozása, vagy lehiggadjon az, aki nagy akarattal elébe szalad a dolgoknak.

Ezek a foglalkozások a legritkábban állnak önmagukban, mert párosul hozzájuk egy kis kirándulás az Ócsai Tájvédelmi Körzetben, tárlatvezetés a tájházegyüttes portáink és gyűjteményeiben. A három modul egymást erősíti és komplex módon tárja a gyermekek elé ennek a vidéknek a mai egyediségét és hajdan volt sajátos életmódját.
A túravezetők, tárlatvezetők és foglalkozásvezetők figyelmét nem kerüli el semmi, így érzékenyen reagálnak a fiatal látogatók megnyilvánulásaira, kérdéseire, amellett, hogy oktatnak és nevelnek szinte minden rezzenésükkel. 

Szösszenet

20170413_115245.jpg

A "szép", Platón gondolata mentén itt a hagyományozódásban, a fortélyok átadásában rejlik. A gyermekek számára legfontosabb tapasztalat, az egyediségük megélése.
Aki rész tud venni az Ócsai Tájház eseményein, ezt is átélheti.

 

Éljen vendégszeretetünkkel és látogasson el hozzánk!
11222182_1604227783186302_7037781621090609989_n_1.jpgA MEGELEVENEDŐ HAGYOMÁNY

 

2020-ban nyitva tartás március 1. - november 30. között:

Egyéni látogatók részére:
péntektől-vasárnapig, 10.00-16.00.
Csoportok részére:
keddtől-csütörtökig, 9.00-14.00.
Bejelentkezés a tájházba és a programokra: Kormos Rebeka, +36 30 494 3368, ocsaitajhaz@dinpi.hu.
Bejelentkezés a túrákra: Berecz Tibor, +36 70 504 2382, bereczt@dinpi.hu.
Cím: 2356 Ócsa, Dr. Békési u. 4-6., 
Megközelíthető: vonattal a Nyugati pályaudvarról, busszal a Népligeti buszpályaudvarról (Ócsa, Városháza megálló), autóval az 5-ös útról vagy az M5-ös autópályáról.
Weboldal / Ócsai Tájház
Facebook / Ócsai Tájház
Instagram / Ócsai Tájház