Ócsai Tájház

2021.jún.03.
Írta: Kormos Rebeka Szólj hozzá!

Látogatás az ócsai Öregfaluba

Szeretettel várjuk egyéni és csoportos látogatóinkat az ócsai Öregfaluban egyesített, kedvezményes jeggyel az Ócsai Református Műemlék Templomba és az Ócsai Tájházba!
194544411_2942466896029044_7764567034942129321_n.jpgFotó: Peer Réka
Tárlatvezetőink számos érdekességet mondanak el kultúr-, és vallástörténeti, történelmi és néprajzi vonatkozásokról a két látványossággal kapcsolatban.
ocsai_ref_gyul.jpg
tajhaz_logo.jpg

                                                          

 

 


Legyenek a vendégeink!

Egyéni látogatóinkat várjuk:
péntek: 10.00-16.00
szombat: 10.00-16.00
vasárnap: 12.00-16.00
Csoportos bejelentkezésre 10 fő felett, keddtől-csütörtökig van lehetőség, előzetes egyeztetés alapján az ocsaitajhaz@dinpi.hu címen vagy a 30 494 3368-as telefonszámon.
Látogatói jegyeink az alábbiak:
Kombinált belépőjegy az ócsai templom és a tájház látogatására
Teljes árú - 2 000 Ft/fő
Kedvezményes - 1 300 Ft/fő
Helyi (ócsai) bejelentett lakosok - 900 Ft/fő
Csoportos (min. 10 fő) - 1 500 Ft/fő
Belépőjegy - templom látogatás
Teljes árú - 1 000 Ft/fő
Kedvezményes - 600 Ft/fő
Helyi (ócsai) bejelentett lakosok - 400 Ft/fő
Csoportos (min. 10 fő) - 700 Ft/fő
Belépőjegy – tájházi látogatás
Teljes árú - 1 100 Ft/fő
Kedvezményes - 900 Ft/fő
Helyi (ócsai) bejelentett lakosok - 600 Ft/fő
Csoportos (min. 10 fő) - 1 000 Ft/fő

Indulnak a túrák!

Örömmel jelenthetjük, hogy végre a újraindulhatnak az Ócsai Tájvédelmi Körzet vezetett túrái!

Május 8-án, szombaton az Öreg-turján fokozottan védett részeit barangoljuk be a Turján-tanösvényen. Hamarosan meghirdetjük további programjainkat is, többek között lesz lehetőség orchideanézésre, gombászásra és a Selyem-réti tanösvény odúinak lakóival is találkozhatunk nemsokára! A részletekért kövessék figyelemmel a blogunkat, vagy a Facebook oldalunkat.

Fontos információ, hogy a járványhelyzet miatt programjainkra csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek jelentkezhetnek. A védettségi igazolványt a túra elején kötelező a túravezetőnek bemutatni! A 18. életévüket még be nem töltött résztvevők védettségi igazolvány nélkül is jöhetnek.

  turjan2.JPG

Turján világa – Tanösvénytúra

Május 8. (Szombat) 10:00 

Az egykor kiterjedt turjánvidékből napjainkra csupán apró részletek maradtak fenn, ezek egyike az ócsai Öreg-turján. A lápvidék különleges élőhelyviszonyainak köszönhetően számos, mára már ritkaságnak számító növény- és állatfaj maradt fent. A Turján-tanösvényen keresztül a Tájvédelmi Körzet fokozottan védett részeit bejárva, a lápréteket, ligeterdőket és nádasokat érintve, mi is megismerhetjük ezt a csodás vízi világot!

A túra vízállásos területeken megy keresztül, ezért gumicsizma szükséges!

A programon kizárólag védettségi igazolvánnyal lehetséges a részvétel! Ennek a meglétét a helyszínen ellenőrizzük. A programon az igazolvánnyal rendelkezők mellett a kiskorú hozzátartozók is részt vehetnek.

Előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi űrlapon: https://forms.gle/PW49nFDYvuqdpRSz6

Részvételi díj: teljes árú: 1700 Ft/fő, kedvezményes: 1000 Ft/fő.
A helyszínen SZÉP kártyával is fizethetnek.

Elővásárlás Jegymesteren: https://jegymester.hu/production/56552/a-turjan-vilaga

Találkozás: 10:00 Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési P. A. 4-6; GPS: 47.289328, 19.226757)
Túra hossza, időtartama: 3 km; 2 óra
Túra nehézsége: Könnyű túra
Információ: Berecz Tibor (munkaidőben: 06-70-504-2382; bereczt@dinpi.hu)

tajhaz_dinpi_termeszetvedelem_logo.jpg

Nyílnak a kapuink!

A hatályos kormányrendelet értelmében megnyitjuk bemutatóhelyünket!
Az Ócsai Tájház mellett, a Sas-hegyi Látogatóközpont, a Pilisi Len Látogatóközpont és a királyréti Hiúz Ház május 1-én, szombaton nyit!
� A Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlangok május 2-án, vasárnap nyitnak!
ℹ További információk az egyes bemutatóhelyek aloldalain: www.dunaipoly.hu
☺️ Jövő szombattól programjaink is elindulnak: https://www.dunaipoly.hu/hu/programok/2021/5?page=1
❗️ FONTOS! A bemutatóhelyeken és programjainkon kizárólag védettségi igazolvánnyal lehetséges a jegyvásárlás! Ennek a meglétét a helyszínen ellenőrizzük. A programon az igazolvánnyal rendelkezők mellett a kiskorú hozzátartozók is részt vehetnek.
� Arra kérünk minden látogatót, hogy továbbra is vigyázzanak a saját és mások egészségére, a járványügyi előírásokat pedig továbbra is tartsuk be!
Lehet, hogy egy kép erről: fa és szabadtéri

ÉLJEN VENDÉGSZERETETÜNKKEL ÉS LÁTOGASSON EL HOZZÁNK!

MEGELEVENEDŐ HAGYOMÁNY
 

2021. évi nyitva tartásunk november 28-ig:

Egyéni látogatók részére:
péntektől-vasárnapig, 10.00-16.00.
Csoportok részére:
keddtől-csütörtökig, 9.00-14.00.
Bejelentkezés a tájházba és a programokra: Kormos Rebeka, +36 30 494 3368, ocsaitajhaz@dinpi.hu.
Bejelentkezés a túrákra: Berecz Tibor, +36 70 504 2382, bereczt@dinpi.hu.
Cím: 2356 Ócsa, Dr. Békési u. 4-6., 
Megközelíthető: vonattal a Nyugati pályaudvarról, busszal a Népligeti buszpályaudvarról (Ócsa, Városháza megálló), autóval az 5-ös útról vagy az M5-ös autópályáról.
Weboldal / Ócsai Tájház
Facebook / Ócsai Tájház
Instagram / Ócsai Tájház

Bekötik a fejét - ócsai kendő viselet

Nem kendőzzük el az igazságot!
A lenyákákat egy paraszti családba kicsi koruktól arra nevelik, hogy felcseperedve legfőbb céljuk az legyen, hogy férjhez menjenek. Hagyományos, szokás rendet követő családi egységben gondolkozó közösségeknél ez az élet rendje. A kislányok haját Ócsán így fonták.

img_4978_1.JPG

Amikor eladósorba kerültek, az addig hosszúra növesztett hajukat koszorúba felkötöttél, felfonták. Ez az egyértelműen nagylányos hajviselet jelezte a közösség tagjai számára, hogy a lyánka fogadhat udvarlót. A koszorúban felfont haj, mintegy megelőlegezte a menyasszonyi koszorút. Ócsán még a legszegényebb menyasszonynak is saját koszorút és fátylat vásároltak. A lakodalmi szokásoknak megfelelően aztán "bekötötték" a fejét az ifjú asszonynak. A cérnakendőt menyecskekendőnek is nevezték. Ez a többnyire fehér alapon apró virágmintával, pöttyökkel vagy nagyobb pettyekkel esetleg négyzetrácsosan nyomott mintával ellátott kendő reggeltől estig elfedte az asszonyok haját. Az utcára kilépve erre még egy felsőkendőt is kötöttek. 

Beszédes kendőviseletek
Azok akik ismertek egy-egy közösséget egy asszony kendő viseletéből, annak színéből következtethettek arra, hogy friss házas-e vagy éppen már több gyermekes édesanya-e. A nők a koruk előrehaladtát a teljes viselet színének sötétedésével jelezték, így volt szokás. A kendő mindig illeszkedett a viselethez, különösen ünnepi viselet esetén.

500 Ft értékű online támogatójegy megváltásával segítheti a kulturális és természeti örökségünk megőrzésérét folyó munkánkat.
Irány a webshop!

Egyszerűség, gyönyörűség - ócsai hímzések

Sok cifraságot a kedves Látogató itt ne keressen!
Az ócsai megőrzött viseletek egy erősen polgárosodó paraszti világot idéznek a 19-20. század fordulójáról. Mind az ünnepi, mind a hétköznapi viseleteket jellemezte egyféle puritánság, amely szép, visszafogott eleganciát is kölcsönzött. Ez a szolidság jellemzi a lakásban a textíliákat is. Gyakori volt a színre  színnel való hímzés, de az bizonyos, hogy jellemzően egy darabon egyféle színű fonalat használtak: fehéret, égszínkéket, ósárgát, rózsaszínt, lilát későbbiekben piros színt, és az ünnepi kötényekhez feketét.

kult_oroks_ved_napok.jpg
Mondhatnánk: "kincs, ami nincs", de azért van itt miben gyönyörködni.
A szőlőfürt két levéllel visszatérő motívum a polccsíkokon, a szakácskákon  - így nevezik a terítéshez, kínáláshoz felköltött fehér kötényeket - és a házak homlokzatán is. 
A növényi folytonos minták számos változatban láthatók zsebkendőkön, ünnepi és hétköznapi kötényeken, terítőkön, függönyökön és a polccsíkokon. Emellett a templomokba szánt textíliákon is ezek köszönnek vissza a mai napig.

Drukkolhatunk is!
Ez kicsit más mint egy meccsen szurkolni a kedvenc csapatunknak...
Ez az elnevezése annak a technikának, amellyel a textiliára át lehetett másolni "nyomni" a hímzési mintákat.
Ezt általában pausz papírra előrajzolták az ügyes kezű asszonyok, majd tűvel átlyuggatták és festékkel átkenték a felületet. Így biztosították, hogy a minta egységes legyen végig, pl. a kötény szegélyén.

Hiánypótló munka folyik a háttérben.
Jelenleg folyik azoknak a hagyatékoknak a feldolgozása, a fellelt minták összehasonlítása, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy változatosságában is megállapítható legyen az ócsai hímzés mibenléte. A nyomó minták országszerte elterjedtek voltak, így ezek erősen befolyásolhatták egy olyan korán polgárosodásnak indult közösség díszítő kultúráját, mint amilyen az ócsai közösség volt a 19-20. század fordulóján.

500 Ft értékű online támogatójegy megváltásával segítheti a kulturális és természeti örökségünk megőrzésérét folyó munkánkat.
Irány a webshop!

tajhaz_dinpi_termeszetvedelem_logo.jpg

"Divat csarnok" Ócsán

tefler_ede_1931.JPGAkár hiszik, akár nem bizony létezett "divat csarnok" Ócsán.

ocsai_utcakep.JPG

 

 

 

 

 

 

Az 1931-es MAGYARORSZÁG KERESKEDELMI, IPARI ÉS MEZŐGAZDASÁGI CÍMTÁRA az ócsai címszó alatt az alábbiak szerint adta közre:

Kötött,- és szövöttárukereskedő: Táfler Ede.

Megtalálható volt itt minden, ami egy ügyes asszonynak kellhetett: tű, gyűszű, cérnagomb, stoppoló cérna.

156391586_2876017582673976_6097210816802797331_n.jpg

 

 

 

 

 

 

A család életviteléről egy közvetett utalást találhatunk az Felsőpakonyi Agóra hasábjaink, ahol Máté Jánosné és Vellai Margit visszaemlékezései szerint 1936-44 között cselédlányként szolgált több ócsai családnál is, így Táfler Ede családjánál is.

A bolt tulajdonosának nevével az 1939-től 1945 tavaszáig háborús cselekmények következtében a fronton, lágerekben, vagy itthon elhunytak névsorában találkozhatunk még. 

A szórványos visszaemlékezések szerint a helyieknek fontos volt a bolt, hisz itt a textil féléket lehetett kapni. Talán ő volt az a személy, aki az ócsai félgyász pöttyös anyagát "divatba" hozta.

74614136_2446852708923801_4737538567473987584_n_1.jpg
A történeti hitelesség érdekében jelenleg folynak a kutatásink, hogy ez így volt-e, de félgyász anyaga a fellelt gyűjteményi darabok és adatközlők visszaemlékezése szerint egyedigéset mutat.

500 Ft értékű online támogatójegy megváltásával segítheti a kulturális és természeti örökségünk megőrzésérét folyó munkánkat.
Irány a webshop!

tajhaz_dinpi_termeszetvedelem_logo.jpg

 

 

Kifordítjuk az Ócsai Tájházat a Népviselet Napján!

Az idén VII. alkalommal indul útjára az Egy nap népviseletben – Népviselet Napja kezdeményezés, április 24-én, szombaton. Az ötletgazdák és szervezők alapötlete szinte, akár mottója is lehetne az ócsai néprajzi gyűjteménynek.
Az Ócsai Tájház immár 4-dik éve csatlakozik a kezdeményezéshez, annak érdekében, hogy a helyi viseletet népszerűsítse és általában a Kárpát-medence gazdag viseletére irányítsa a figyelmet.

A 19-20. század fordulóján élt ócsai, polgárosodó parasztság viseletét bemutató Népviseleti Babagyűjtemény 2008 óta nagy népszerűségnek örvend az Ócsai Tájház egyik kiállításaként. Magyra Ilona és Magyar Mária által gyűjtött helyi viseletek jelentősége a népviselet puritánságát hangsúlyozza. Ilike és Marika nénik évtizedek óta őrizték és gondozták a gyűjteményt, amely a tájházegyüttesben kapott helyet. Megkapó hangulatú, saját kézzel készített babáik bájos modelljeivé váltak a korszakot bemutató viseleti kiállításnak. A viseletekkel kapcsolatos megőrzési és bemutatási munkában még mai is aktívak és új ötleteikkel is hozzájárulnak a kisvárosi közösség kulturális értékőrzéséhez.

31189820_2057164831225926_1414523766423158784_n.jpgJobbról-balra: Magyar Mária, Zsimányi Hajni, 2018.

A pandémia időszakában több, a közösségi médiában megjelent virtuális kezdeményezést indítottunk annak érdekében, hogy a bezárt intézmény értékei láthatók maradjanak a nagyközönség számára.
Virtuális Galéria - Cérnagombok
Téli álmot alvó tájház kulisszái mögött
A „kifordított tájház” esemény alkalmával a tájházegyütteshez tartozó 4 porta nagykapuja elé kihelyezésre kerülő vitrinek, az utcán sétálók számára teszik lehetővé, hogy április 24., szombaton, 10.00-14.00 között megtekinthessék a viseletekhez köthető tárgyegyütteseket.
Bemutatásra kerülnek hímzett zsebkendők, cérna-, és felsőkendők, hímzés motívumok és a varráshoz, hímzéshez kapcsolódó egyéb apró tárgyak.

kiforditott_tajhaz_ocsai_tajhaz_2021_2.jpg

Fotó: Peer Réka, 2020.

Tavaszi séta az ócsai Öregfaluban

Ócsa településmagja, a mai Öregfalu, az Árpád-kor óta folyamatosan lakott terület. Ennek középpontja a mai Református Műemlék Templom, a román stílusú magyar építészet egyik legfontosabb emléke. Szomszédságában, a 7 portából álló tájházegyüttessel, a kis utcákról jól belátható udvarokkal és nádfedeles épületek művészettörténeti és honismereti sétára invitálja az érdeklődőket.

na_de_asszonyok.jpg

Fotó: Peer Réka, 2020.

Egy nap népviseletben

Az Ócsai Tájház munkájának egyik kiemelet fontos feladata a helyi viseletek megőrzése, néprajzi jelentőségének kutatása és a helyi szokások éltetése. A gyűjteményi kezelésen túl a gyermekek és családok élményszerű bevonása fontos szempont a rendezvények megtervezésénél. Az intézmény kollégái személyesen is elkötelezettek a népviseleti hagyomány életben tartásában, így minden alkalmat megragadnak arra, hogy teljes viseletet magukra öltve, élőben mutassák meg a látogatóknak a helyi viseletek puritán eleganciáját.
A pandémai miatt el vagyunk zárva a látogatóktól. Ez nagy hiányérzetet okoz a kollégában is, így született meg a „kifordított tájház” ötlet. A településen és a környező kiránduló helyeken a látogatók a hétvégi napokon jelentős számban vannak jelen, így adódik a lehetőség, hogy ezen a hétvégén a Népviseletek Napja alkalmából a viseleti gyűjteményre helyezzük a hangsúlyt. Az eseményen ugyan nélkülözni kényszerülünk a személyes kontaktust a látogatókkal, de az utcán sétálók, az udvarokba betekintve láthatnak majd minket viseletben tevékenykedni.

Részletek

IDŐPONT: 2021.04.24., szombat, 10.00-14.00.

HELYSZÍN: Ócsai Tájházat (Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6.) környező utcák.
Vitrines kiállítások pontos helye:
Lőrinc u. 1.
Lőrinc 5.
Dr. Békési u. 4.
Dr. Békési u. 6.
nagykapui.
JÁRVÁNYÜGYI SZABÁLYOZÁS:
� Megkérjük Önöket, hogy az érvényben lévő országos szabályozásnak megfelelően maszkot viseljenek a közterületeken.
� Kérjük látogatóinkat ezt, illetve a távolságtartásra vonatkozó előírások betartása mellett látogassanak el hozzánk!
� A vitrinek megérintését kerüljék, így is minimalizálva a fertőzés veszélyt!
� A tájház környéki utcákban a parkolási, és közlekedési rendet tartsák meg, a forgalmat ne akadályozzák!
 !  A magukkal hozott kutyusokat pórázon vezessék és piszkításukat takarítsák fel!
� Saját szemetünkről gondoskodjanak és vigyék haza!

RÉSZVÉTEL INGYENES!
ESŐ ESETÉN:
Esős időbe a programot nem áll módunkban megtartani.

Támogassa munkánkat!

500 Ft értékű online támogatójegy megváltásával segítheti a kulturális és természeti örökségünk megőrzésérét folyó munkát.
Irány a webshop!
Az Ócsai Tájház gyűjteményében a 19-20. század fordulóján élt polgárosodó, parasztság használati tárgyait őrizzük és éltmódját mutatjuk be az érdeklődőknek. A bemutatóhelyet körbe ölelő Ócsai Tájvédelmi Körzetben több tanösvényen biztosítjuk a csoportos bejárást vagy az egyéni kirándulást. A környező turjánvidék unikális természetvédelmi jelentőséggel bír. Napjainkra a hasonló lápterületek nagy része hazánkban már elpusztult. Ezeknek a különleges területeknek a megőrzését is fontos feladatunknak tekintjük.

Kedves Vendégeink, Olvasóink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a kormányzati járványügyi intézkedésekkel összhangban az alábbi rendelkezések vannak életben:
· A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság valamennyi bemutatóhelye, szálláshelye, valamint erdei iskolája bezár.
· Előre meghirdetett programjaink, rendezvényeink elmaradnak.
· A szakvezetéses túrákra és környezeti nevelési foglalkozásra bejelentkezett csoportok részére a lefoglalt/megrendelt programok nem kerülnek megtartásra.
A rendelkezés visszavonásig érvényes. Az aktuális információkért kérjük kövessék Igazgatóságunk honlapját és Facebook oldalát.
Együttműködésüket és megértésüket köszönjük!
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A fenti intézkedések révén:

 • A Tájház bezár minden látogató számára, a fennálló helyzet idejére további bejelentkezéseket nem tudunk fogadni. Az eddigi bejelentkezőknek sem tudunk semmilyen programot biztosítani.
 • A Tájház épületeibe, udvarára és a Turjánházba szóló előzetes bérlések esetén (esküvői fotózás, filmezés, terembérlet) ezeket a területeket sem tudjuk rendelkezésre bocsátani.
 • A meghirdetett garantált túrákat, és a külön bejelentkezőknek szervezett túrákat, valamint egyéb tájházi programjainkat nem tudjuk megtartani.
 • A jegymsetrer.hu felületén előzetesen megváltott jegyek a 2020. évi túra időpontjához képest 12 hónapig, ugyanazon a bemutatóhelyen felhasználhatóak, akár más meghirdetett túrákra is.

Megértésüket köszönjük!

tajhaz_dinpi_termeszetvedelem_logo.jpg

10 nap múlva Népviselet Napi hacacáré

Kifordított tájház

Az meg micsoda? 
Április 24. ismét Népviselet Napja lesz és mi bizony megtesszük a magunkét!
Kifordított tájház - Népviselet Napja és Tájházak Napja másként

kiforditott_tajhaz_ocsa_2021.jpg

Az idén VII. alkalommal kerül megrendezésre a Népviseletek Napja - egy nap népviseletben című program, amelyhez az Ócsai Tájház is csatlakozik. 
A tájházban kiemelt fontosságú a helyi, és a környező települések népviseletének gyűjtése és gondozása, így arra gondoltunk, hogy  "kifordítjuk" a tájházat erre a napra és rendhagyó, utcai kiállítással várja a látogatókat
2021. április 24., szombaton.
Tájház-együttesünk nagykapuit használjuk kiállítási felületnek ezen a jeles napon. Az utcán elsétálók így egy kicsit láthatják a viseletekhez kapcsolható gyűjteményi tárgyainkat.
A viselet gondozást segítő civil egyesület a MOHA KSZSE is képviselteti magát ezen a napon. Egy vitrint ők töltenek meg tartalommal. Magyar Ilona és Magyar Mária ötlete alapján a hímzett zsebkendők országos gyűjteményének első, kezdő megmutatkozása is lesz ez az alkalom. Bár ez még csupán néhány darabot jelent a jelentős számú ócsai hímzett keszkenő mellett, azért általánosságban igaz, hogy a viseletek kiegészítői között ez a parányi textildarab igen jelentőségtelje.
egy-nap_logo_csizma_kicsi_jpg.jpg

"Idén is, otthon is"

- szól a szervező csapat szlogenje.
A tájháznál ezen a napon magukra öltjük a helyi viseletet, hiszi mi itthon és otthon is vagyunk egyszerre.  ;-)   
Bár mi a kerítésen belül, a zárt kapuk mögött fognunk ezen a napon tevékenykedni az utcán elsétálók láthatnak minket. 

"Kifordítom, befordítom, mégis bunda a bunda"

Az élet számos területén éljük, hogy sok-sok dolgot a megszokottaktól eltérő módon kell kezelnünk. A tájházi munka értelmetlen és lehetetlen a látogatók nélkül, így ez a jól ismert dal adta az ötletet a program kialakításához.

t5pqnk57.png

A bundának nincs gallérja, mégis bunda a bunda,
ihaj, bunda, csuhaj, bunda, mégis bunda a bunda,
ihaj, bunda, csuhaj, bunda, mégis bunda a bunda.

Kifordítom, befordítom, mégis bunda a bunda,
ihaj, bunda…

Ha megázik is a bunda, mégis bunda a bunda.
ihaj, bunda…

Forrás: hu.wikipedia.org

Részletek

IDŐPONT: 2021.04.24., szombat, 10.00-14.00.

HELYSZÍN: Ócsai Tájházat (Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6.) környező utcák.
Vitrines kiállítások pontos helye:
Lőrinc u. 1.
Lőrinc 5.
Dr. Békési u. 4.
Dr. Békési u. 6.
nagykapui.
JÁRVÁNYÜGYI SZABÁLYOZÁS:
� Megkérjük Önöket, hogy az érvényben lévő országos szabályozásnak megfelelően maszkot viseljenek a közterületeken.
� Kérjük látogatóinkat ezt, illetve a távolságtartásra vonatkozó előírások betartása mellett látogassanak el hozzánk!
� A vitrinek megérintését kerüljék, így is minimalizálva a fertőzés veszélyt!
� A tájház környéki utcákban a parkolási, és közlekedési rendet tartsák meg, a forgalmat ne akadályozzák!
 !  A magukkal hozott kutyusokat pórázon vezessék és piszkításukat takarítsák fel!
� Saját szemetünkről gondoskodjanak és vigyék haza!

RÉSZVÉTEL INGYENES!
ESŐ ESETÉN:
Esős időbe a programot nem áll módunkban megtartani.

Kedves Vendégeink, Olvasóink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a kormányzati járványügyi intézkedésekkel összhangban az alábbi rendelkezések vannak életben:
· A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság valamennyi bemutatóhelye, szálláshelye, valamint erdei iskolája bezár.
· Előre meghirdetett programjaink, rendezvényeink elmaradnak.
· A szakvezetéses túrákra és környezeti nevelési foglalkozásra bejelentkezett csoportok részére a lefoglalt/megrendelt programok nem kerülnek megtartásra.
A rendelkezés visszavonásig érvényes. Az aktuális információkért kérjük kövessék Igazgatóságunk honlapját és Facebook oldalát.
Együttműködésüket és megértésüket köszönjük!
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A fenti intézkedések révén:

 • A Tájház bezár minden látogató számára, a fennálló helyzet idejére további bejelentkezéseket nem tudunk fogadni. Az eddigi bejelentkezőknek sem tudunk semmilyen programot biztosítani.
 • A Tájház épületeibe, udvarára és a Turjánházba szóló előzetes bérlések esetén (esküvői fotózás, filmezés, terembérlet) ezeket a területeket sem tudjuk rendelkezésre bocsátani.
 • A meghirdetett garantált túrákat, és a külön bejelentkezőknek szervezett túrákat, valamint egyéb tájházi programjainkat nem tudjuk megtartani.
 • A jegymsetrer.hu felületén előzetesen megváltott jegyek a 2020. évi túra időpontjához képest 12 hónapig, ugyanazon a bemutatóhelyen felhasználhatóak, akár más meghirdetett túrákra is.

Megértésüket köszönjük!

tajhaz_dinpi_termeszetvedelem_logo.jpg

Ócsai Selyem-réti tanösvény

Ugyan a szabadon látogatható tanösvény nyitva tart, zsúfoltságra kell készülni.

Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben található Selyem-réti tanösvény, amely a védett természeti terület erdei élővilágába enged betekintést. A terület a jellegzetes Duna-Tisza közi lápmedencék egyike, homokterületek közötti vizenyős mélyedés, ahol láperdők és láprétek váltakoznak egymással.
A vizes élőhely gazdag növény- és állatvilága tárul itt a látogató elé. A Nagy-erdő fái és holt fái példát mutatnak arra, hogy sok növény- és állatfaj számára az elkorhadt fatörzsek, gallyak életteret biztosítanak. Utunk során olyan, a láperdőkre jellemző fajokat láthatunk, mint a nyári tőzike vagy a mocsári teknős. Az is kiderül, hogy honnan kapták nevüket a "lábasfák".
A tanösvény hossza 1500 m, amely 2 óra alatt bejárható. 

A tanösvény elérhető a DUNA-IPOLY MOBILAPPLIKÁCIÓBAN is!

p796-8.jpg

Hétvégi zsúfoltság

A pandémiás helyzet következtében ez a tanösvény kiemelten kedvelt úticéllá vált.
Kérjük látogatóinkat az alábbi szabályok betartására annak érdekében, hogy a természet csodáit még sokan élvezhessék. 
Vendégek vagyunk a természeti környezetben!
A tanösvény teljes hosszában fontos betartani néhány alapszabályt:
Növényeket (virágukat, levelüket, termésüket, gyökerüket) és állatokat tilos gyűjteni és hazavinni.
A kutyákat pórázon kell tartani a teljes területen.
A személyes szemetet illendő hazavinni.
Az erdei bútorokat megrongálni tilos.
A tanösvényt lezáró sorompó elé tilos parkolni, mivel a mentők és tűzoltók behajtása a területre csak ezen a ponton lehetséges.
A kiemelt turisztikai érdeklődés miatt kollégáink rendszeresen jelen vannak a területen és igyekeznek felhívni a látogatók figyelmét a fenti szabályok betartására.
A tanösvény parkolója limitált létszámú személygépkocsit képes csak befogadni. Kérjük, ha nem találnak szabad parkolóhelyet a főút szélén ne parkoljanak mert az helyenként tilos, illetve balesetveszélyes! Bízunk belátásukban és türelmükben, hogy a megtelt parkoló miatt elmaradó kirándulásukat egy másik alkalommal újra megpróbálják.

Kedves Vendégeink, Olvasóink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a kormányzati járványügyi intézkedésekkel összhangban az alábbi rendelkezések vannak életben:
· A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság valamennyi bemutatóhelye, szálláshelye, valamint erdei iskolája bezár.
· Előre meghirdetett programjaink, rendezvényeink elmaradnak.
· A szakvezetéses túrákra és környezeti nevelési foglalkozásra bejelentkezett csoportok részére a lefoglalt/megrendelt programok nem kerülnek megtartásra.
A rendelkezés visszavonásig érvényes. Az aktuális információkért kérjük kövessék Igazgatóságunk honlapját és Facebook oldalát.
Együttműködésüket és megértésüket köszönjük!
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A fenti intézkedések révén:

 • A Tájház bezár minden látogató számára, a fennálló helyzet idejére további bejelentkezéseket nem tudunk fogadni. Az eddigi bejelentkezőknek sem tudunk semmilyen programot biztosítani.
 • A Tájház épületeibe, udvarára és a Turjánházba szóló előzetes bérlések esetén (esküvői fotózás, filmezés, terembérlet) ezeket a területeket sem tudjuk rendelkezésre bocsátani.
 • A meghirdetett garantált túrákat, és a külön bejelentkezőknek szervezett túrákat, valamint egyéb tájházi programjainkat nem tudjuk megtartani.
 • A jegymsetrer.hu felületén előzetesen megváltott jegyek a 2020. évi túra időpontjához képest 12 hónapig, ugyanazon a bemutatóhelyen felhasználhatóak, akár más meghirdetett túrákra is.

Megértésüket köszönjük!

tajhaz_dinpi_termeszetvedelem_logo.jpgVirtuális Galéria az Ócsai Tájházról - cérnagombok

Múlt évben indítottuk el Virtuális Galériánkat az Ócsai Tájház Facebook oldalán. A játékos kedvű érdeklődők a világ több pontjáról küldték üzeneteiket egy-egy tárgyhoz vagy tárgycsoporthoz kapcsolódóan.
Célunk, hogy betekintést engedjünk gyűjteményünkbe a "bezártság" ellenére is, és ezekhez kapcsolódó feladatlapokkal segítsük az online oktatást is.
Munkánkat értékelhetik és segítik azzal is, ha megosztják ismerőseikkel kezdeményezésünket.

Mi lehet ez?

155848547_2876017992673935_3901646283573275556_o.jpgFotó: Peer Réka

Fehérneműre, ágyneműre való lapos, kerek gomb; fémből készült karika, melynek gyűrű alakú vázát a kerék küllőihez hasonló, sűrű cérnaszövés tölti ki.

Olvashatjuk az arcanum.hu oldalon a cérnagomb címszó alatt.
Az Ócsai Tájházban egy hatalmas cérnagomb gyűjtemény jött létre az elmúlt egy évben. A közösségi médiában meghirdetett felhívás alapján még a mai napig is érkeznek az apró tárgyak a lelked támogatóinktól. Sok személyes történetet is megosztottak velünk a parányinak és értéktelennek tűnő tárgyak átadásakor.
Igen, ez egy rendkívül hétköznapi tárgy, ám a maga jelentéktelenségében a nagyik és dédik varrós dobozában sokaknak fontos emlékeket hozott fel.

A fémkarika cérnával átlós irányban körbetekerve első sorban ágyneműkhöz és fehérneműkhöz használták, hisz akár ki is lehetett őket főzni. A színes és díszes darabok sok esetben úgynevezett behúzott gombok, amelyek Ócsán is igen népszerű és esztétikus ruhakellékek voltak a polgárosodó parasztság körében a 19-20. század fordulóján.

Ez a tárgy szinte az első olyan viseleti kellék, amely globális és bizony még egy kaukázusi népdal is megemlíti, amelyet kutatók 2001-ben egy  magyar kutató, Sipos János gyűjtött. Így hangzik:

Ha ragyogó égből varrott inget hordanál,
Ha rá csillagokból készült gombot varrnál,
Akkor se szégyelld apád viseletét,
A kaftánján lévő cérnagombot!

A gyűjteményünkbe került darabok hoztak még mást is magukkal. Mégpedig azokat a kis kartonokat, amelyre felvarrva lehetett őket kapni. Nem ám zacskóban, mint manapság! 
A legrégebbi darabok az 1900-as évek elejéről származnak.

156194728_2876017072674027_133001246596271405_n.jpgFotó: Peer Réka

További képeket az Ócsai Tájház közösségimédia oldalán láthatnak. Klikk!
Gombok
Önnek melyik kép lesz a kedvence?

Mi legyen a régi gombokkal?

 • Küldjék el nekünk!

Aki cérnagombot talál, elküldheti nekünk az Ócsai Tájház címére (2364 Ócsa, Dr. Békési. u.4-6.).
Ezzel hozzájárul gyűjteményünk gyarapításához és lehetőséget teremthet arra, hogy a régi ágynemükről és fehérnemükről hiányzó gombokat korabeli gombokkal pótoljuk.

 • Emlékezzünk saját őseinkre!

Beszélgessenek a gyerekekkel arról a nagyszülőről, dédszülőről, aki még használta ezeket a a gombokat! A gyerekek imádják a családi anekdotákat és hogy ezeket meghallgathassák néha elég csak egy parányi tárgy, emlékfoszlány. Fontos élmény a saját őseinkhez való kapcsolódás!

 • Játszunk, alkossunk!

Hasznosítsuk újra a régi holmit! Legyen szó egy játékról, esetleg egy alkotásról újra hasznosak lehetnek ez az apró tárgyak. 

Malom gombokkal

img_3027.JPGFotó: Peer Réka

Gomb virágok

img_3036.JPGFotó: Peer Réka

Kedves Vendégeink, Olvasóink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a kormányzati járványügyi intézkedésekkel összhangban az alábbi rendelkezések vannak életben:
· A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság valamennyi bemutatóhelye, szálláshelye, valamint erdei iskolája bezár.
· Előre meghirdetett programjaink, rendezvényeink elmaradnak.
· A szakvezetéses túrákra és környezeti nevelési foglalkozásra bejelentkezett csoportok részére a lefoglalt/megrendelt programok nem kerülnek megtartásra.
A rendelkezés visszavonásig érvényes. Az aktuális információkért kérjük kövessék Igazgatóságunk honlapját és Facebook oldalát.
Együttműködésüket és megértésüket köszönjük!
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A fenti intézkedések révén:

 • A Tájház bezár minden látogató számára, a fennálló helyzet idejére további bejelentkezéseket nem tudunk fogadni. Az eddigi bejelentkezőknek sem tudunk semmilyen programot biztosítani.
 • A Tájház épületeibe, udvarára és a Turjánházba szóló előzetes bérlések esetén (esküvői fotózás, filmezés, terembérlet) ezeket a területeket sem tudjuk rendelkezésre bocsátani.
 • A meghirdetett garantált túrákat, és a külön bejelentkezőknek szervezett túrákat, valamint egyéb tájházi programjainkat nem tudjuk megtartani.
 • A jegymsetrer.hu felületén előzetesen megváltott jegyek a 2020. évi túra időpontjához képest 12 hónapig, ugyanazon a bemutatóhelyen felhasználhatóak, akár más meghirdetett túrákra is.

Megértésüket köszönjük!

tajhaz_dinpi_termeszetvedelem_logo.jpg

süti beállítások módosítása