Ócsai Tájház

2020.feb.18.
Írta: Berecz Tibor Szólj hozzá!

Téltemető

A tél végét hirdeti a Tájház udvarában virágzó téltemető (Eranthis hyemalis)!
Védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

img-3fbef1f989623c84abea3348b8168e16-v.jpg

Téltemető (Fotó: Miklós Gábor)


Már nem kell sokat várni, március 1-én a Tájházunk is kinyitja kapuit mindenki előtt, és kezdődik a túraszezon is! Tavaszi túráinkat összefoglaltuk a következő oldalon: https://ocsaitajhaz.blog.hu/2020/01/24/tavaszi_turak


tajhaz_dinpi_termeszetvedelem_logo.jpg

Tavaszindító madárgyűrűzési bemutató

Közeledik a tavasz, márciusban megnyitja kapuit a Tájházunk, közeledik a madáretetési időszak vége is, ennek alkalmából pedig egy utolsó madárgyűrűzési bemutatót tartunk a Tájház etetőjénél. Reményeink szerint ismét több érdekes madárfajjal ismerkedhetnek meg a hozzánk ellátogató kicsik és nagyok!

img_6595.JPG

Kék cinege elengedés előtt (Foto: Peer Réka)

Találkozás: 9:00 Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési P. A. 4-6; GPS: 47.289328, 19.226757)
Program hossza, időtartama: kb. 2 óra

Részvételi díj: teljes árú: 1000 Ft/fő, kedvezményes: 600 Ft/fő

Előzetes bejelentkezés: https://forms.gle/VDp7AKXhj6fLiEmu5

Információ: Berecz Tibor (06-70-504-2382; bereczt@dinpi.hu)

tajhaz_dinpi_termeszetvedelem_logo.jpg

 

Madáretetők vendégei

Enyhe időjárással köszöntött minket a február, ennek ellenére még benne vagyunk a téli madáretetési időszakban. Tevékenységünk nem csak hasznos a madarak számára, hanem rengeteg élménnyel ajándékozza meg azokat, akik leülnek egy kicsit megszemlélni a madáretető forgalmát.

6366504_xl1.jpg

Szombaton, február 8-án délelőtt mi is ezt tesszük az Ócsai Tájháznál, sok érdekes dolgot megtudhatunk a madáretetésről és az etetőre járó madárfajokról. A témával foglalkozó kiselőadásunk mellett lesz még madárgyűrűzés, madárkalács készítés és élőszavas mesehallgatás is!

Találkozás: Február 8. (szombat) 9:00 Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési P. A. 4-6; GPS: 47.289328, 19.226757)
Részvételi díj: 2200 Ft/fő, kedv./családi: 1.500 Ft/fő
Program időtartama: kb. 3 óra

Információ: Berecz Tibor (06-70-504-2382; bereczt@dinpi.hu)
Jelentkezés az alábbi regisztrációs űrlap kitöltésével! https://forms.gle/gJrFgrAi1kynNaJc7

Addig is összegyűjtöttünk néhány madárfajt, amikkel mi is gyakran találkozunk az etetőnkön:

Széncinege

Egyik leggyakoribb madarunk, a madáretetők és a mesterséges B odúk leggyakoribb vendége. Odúlakó életmódjának köszönhetően kötődik az erdőkhöz, fás területekhez, parkokhoz, kertekhez, de postaládákban, kerítések csöveiben is fészkelhet. Tavasszal hernyókkal, pókokkal eteti a fiókáit, télen viszont magvakkal táplálkozik. Egy költési szezonban több fészekaljat is képes felnevelni.

parmaj.jpg

Védett, természetvédelmi értéke: 25000 Ft.

 

Kék cinege

A széncinegénél kisebb termetű, ennek ellenére heves természetű faj. A többi cinegéhez hasonlóan odúlakó faj, tavasszal és nyáron rovarokkal, hernyókkal táplálkozik, télen viszont magokat fogyaszt, így a téli madáretetőknek is gyakori vendége. Ősztől a nádi madarak elvonulásával a kék cinegék előszeretettel behúzódnak a nádasokba ahol a nád magjaival táplálkoznak.

parcae.jpg

Védett, természetvédelmi értéke: 25000 Ft.

Mezei veréb

Télen csapatosan húzódnak be a bokrosokba, örökzöldekbe és az etetőkön is gyakran megjelennek. Előfordul, hogy a verebek beülnek az etetőbe, de ezzel a - tévhitetekkel ellentétben - nem zavarják el a cinegéket és az egyéb madarakat. A verebek kúp alakú csőre magevésre specializálódott, egyszerűen meg tudják hántolni a magokat. A cinegék csőre ezzel szemben rovarevésre specializálódott, nekik a maggal el kell repülniük egy olyan helyre, ahol a lábukkal le tudják szorítani azt, és a csőrükkel való kopácsolással fel tudják törni. Míg nálunk a verebek gyakori madárnak számítanak, ez sajnos Nyugat-Európában már nincs így, Angliában például már igazi ritkaságnak számítanak.

pasmon.jpg

Védett, természetvédelmi értéke: 25000 Ft.

Csuszka

Fákhoz kötődő életmódja miatt főként erdőkben, parkokban, kertekben jelenik meg. Jellegzetes, kedves mozgására jellemző, hogy fejjel lefelé is tud mozogni a fák törzsén. Őszig a fék kérgein, a repedések között kutat a táplálékául szolgáló rovarok után, télen pedig magokkal táplálkozik, így az etetőkre is be szokott repülni. Fészkelési időszakban üregeket, odvakat foglal el, előfordul, hogy mesterséges odúkat is birtokba vesz, az odú aljába fakérget hord, valamint az odú bejáratát sárral szűkíti le a számára megfelelő méretűre.

siteur.jpg

Védett, természetvédelmi értéke: 25000 Ft.

mount.jpg

Tavaszi túrák

Idén is bebarangoljuk a Tájvédelmi körzetet, nézünk békákat, orchideákat, ismerkedünk a gyógynövényekkel, vagy éppen gumicsizmát húzva bevesszük magunkat a láperdőkbe!

Aki már tudja miről nem szeretne lemaradni, már most jelentkezhet, és a Jegymester.hu online jegyáruházon keresztül előre megvásárolható belépőkkel bebiztosíthatja helyét legnépszerűbb túráinkra!

gyogy.jpg

Meghirdetett programjaink mellett várjuk pedagógusok, óvodák, iskolák, tanintézmények jelentkezését természetismereti és néprajzi programjainkra a Tájházba, tanösvényeinkre és az öreg-faluba!

A TOVÁBB gombra bővebb információkat találhatnak meghirdetett túráinkról, valamint a regisztrációs felületekre is eljuthatnak!

Tovább

Téli séta a Selyem-réti tanösvényen

Február első hétvégéjén a vizes élőhelyek világnapja alkalmából teszünk egy családi kirándulást a Selyem-réti tanösvényre. A túra során a télen alvó - vagy talán mégsem annyira alvó - erdőt fedezzük fel. Útközben interaktív, játékos formában a kisebbek is sok mindent megtanulhatnak az erdő téli világáról!

teli_selyemret.jpg

(Foto: Kormos Rebeka)

A túra 10:00-kor indul Selyem-réti tanösvény parkolójából (GPS: 47.268265, 19.23046)

Előzetes regisztráció szükséges a következő űrlap kitöltésével: https://forms.gle/GrNoorNUAoU6juNJ6

Részvételi díj: 1.600 Ft/fő, kedv./családi: 900 Ft/fő

A helyszínen csak készpénzes fizetésre van lehetőség! Előzetes jegyvásárlási mód is lehetséges a Jegymester jegyirodán keresztül: https://www.jegymester.hu/hun/Production/57622/Vizes-elohelyek-vilagnapja---Teli-seta-Selyem-reti-laperdoben


Túra hossza, időtartama: 3 km, 2-3 óra
Túra nehézsége: könnyű séta, sárra lehet számítani, bakancs ajánlott
Információ: Berecz Tibor, +36 70 504 23 82, bereczt@dinpi.hu

Várunk mindenkit szeretettel!

mount.jpg 

Hétvégi madáretetőzés

A hideg idő beköszöntével élénkül az etetők forgalma. Naponta több mint 100 madár lakik jól a Tájház etetőjén, zömében széncinegék, kékcinegék és mezei verebek, de ha szerencsések vagyunk megpillanthatunk csuszkát, zöldikét vagy ökörszemet is, időről-időre pedig a karvaly borzolja a táplálkozó madarak kedélyét.
kek_cinege.jpg
Kék cinege, az etetők egyik gyakori madara (Foto: Internet)
.
Akik szeretnének többet megtudni az etetők világáról, megismerni az etetőt látogató madarakat, hasznos tanácsokat kapni egy otthoni etető üzemeltetéséhez, annak bátran ajánljuk szombati (január 11.) családi napunkat! Lesz interaktív előadás, madárgyűrűzés, madárkalács készítés, és élőszavas mesehallgatás is!
Találkozás: 9:00 Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési P. A. 4-6; GPS: 47.289328, 19.226757)
Részvételi díj: 2200 Ft/fő, kedv./családi: 1.500 Ft/fő
Program időtartama: kb. 3 óra

Információ: Berecz Tibor (06-70-504-2382; bereczt@dinpi.hu)
Jelentkezés az alábbi regisztrációs űrlap kitöltésével! https://forms.gle/VB6zwCDvobTYrX7ZA

img_5513.JPG
Madárkalács készítés a decemberi alkalmon (Foto: Peer Réka)

Gondoskodás kerti madarainkról az új esztendőben is

Novemberben már beköszöntenek az első fagyok, elkezdjük feltölteni a madáretetőket eleséggel, így nyújtva segítséget kertünk tollas lakóinak. A folyamatos gondoskodás mellett 2020. január 11-én családi délelőttöt tartunk az Ócsai Tájházban, ahol a madaraké a főszerep!

csuszka_eteto_csilleberc_les_orban_zoltan_0007.jpg

Programunk 9 órakor kezdődik a Tájház etetőjénél madárgyűrűzési bemutatóval, utána pedig a Turján-házban előadást tartunk a téli madáretetés világáról és szabályairól. Ezután közösen madárkalácsot készítünk, amit utána haza is vihetünk, ezzel is bekapcsolódva a téli madáretetési akcióba. Délelőttünket közös mesehallgatással zárjuk a befűtött kemence mellett.
Facebook eseményhez is csatlakozhatnak:
https://www.facebook.com/events/457548874947198/

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet várunk a bereczt@dinpi.hu e-mail címen.

Részvételi díj: 2200 Ft/fő, kedv./családi: 1.200 Ft/fő

Jegymesteren keresztül előzetes jegyvásárlásra is hamarosan lesz lehetőség!

Találkozás: 9:00 Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési P. A. 4-6; GPS: 47.289328, 19.226757)

Program időtartama: kb. 3 óra

Információ: Berecz Tibor (06-70-504-2382; bereczt@dinpi.hu)

Őszi túrák

Ősszel újra várja az Ócsai Tájvédelmi Körzet a természet kedvelőit túráinkra. Lesz gyógynövényismereti túra, szakvezetés indul a fokozottan védett Turján tanösvényre, valamint október közepén pedig egy új túrával készülünk, új útvonalon!

1kat.jpg

Az eltűnt Duna-meder nyomában - Tájtörténeti túránkon régi térképek segítségével fedezzük fel a tájat, megvizsgáljuk, hogy az ember jelenléte, gazdálkodása hogyan változtatta meg a turjánvidéket az elmúlt 300 év során, valamint megkeressük azokat a helyeket, ahol a jégkorszakban maga a Duna is folydogált.

Őszi programjainkra előzetes bejelentkezés és regisztráció szükséges a programoknál található online regisztrációs lap kitöltésével!


Szeptember 7., szombat 9:00-13:00

Gyógynövény ismereti túra és gyakorlati bemutató


Komsa Ildikó fitoterapeuta vezetésével a láprétek nyár végi, ősz eleji gyógynövényeivel ismerkedünk. A túra után természetes házi praktikákkal, ötletekkel bővíti az érdeklődők tudását Ildikó.
Az alkalmat ajánljuk mindazoknak aki némi ismerettel rendelkeznek a gyógynövényekről és hasznosításukról, de mégis egy egységes képet szeretnének kapni, valamint azoknak is aki most szeretnének a természet adta lehetőségekkel ismerkedni.
Mind a túra, mind a bemutató tudásátadó céllal szerveződik, így jegyzetfüzetet, tollat érdemes hozni.
Előzetes bejelentkezés szükséges! A túra 12 éves kortól ajánlott.


BEJELENTKEZÉS SZÜKSÉGES!
Találkozás: 9:00, Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6., GPS: 47.28975, 19.22812)
Túra hossza, időtartama: 3-4 óra
Információ: Berecz Tibor, +36 70 504 23 82, bereczt@dinpi.hu
Bejelentkezés: https://goo.gl/forms/4byAE7NFz1K9wxvv1
Túra nehézsége: közepes nehézségű túra, nem kitaposott ösvényen.
Szükséges hozni: zárt túra bakancs, napsapka, szúnyog-, és kullancsriasztó, ivóvíz.

                                                                           

Szeptember 14. és Október 12. (szombat) 9:00

A Turján Világa - Tanösvénytúra

Az egykor kiterjedt turjánvidékből napjainkra csupán apró részletek maradtak fenn, ezek egyike az ócsai Öreg-turján. A lápvidék különleges élőhelyviszonyainak köszönhetően számos, mára már ritkaságnak számító növény- és állatfaj maradt fent. A Turján-tanösvényen keresztül a Tájvédelmi Körzet fokozottan védett részeit bejárva, a lápréteket, ligeterdőket és nádasokat érintve, mi is megismerhetjük ezt a csodás vízi világot!

A vizes élőhely jellege miatt száraz időszakban is kérjük, hogy olyan lábbelit válasszon, ami bírja a vizet, sarat, harmatot! Előzetes bejelentkezés szükséges!

Bejelentkezés az alábbi űrlap kitöltésével:

Szeptember 14: https://forms.gle/YwcGQbiYGPxXyVsE8

Október 12: https://forms.gle/kxkm39ywhmyoopd76

Részvételi díj: 2200 Ft/fő, kedv./családi: 1.200 Ft/fő
Túra időtartama: 2 óra
Találkozás: 9:00 , Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6., GPS: 47.28975, 19.22812)
Túra nehézsége: könnyű séta (kb. 3 km)
Túraruházat: zárt túra bakancs, időjárásnak megfelelő ruházat.
További információk: Berecz Tibor, bereczt@dinpi.hu +36 70 504 23 82

                                                                          

 

Október 19. (szombat) 10:00

Az eltűnt Duna-meder nyomában - Tájtörténeti túra

Az Ócsa környéki turjánvidéket a jégkorszakban maga a Duna alakította ki, a régi medrek nyomában pedig évszázadokon keresztül egy végtelen vízi világ terült el. Mára ember jelenléte megváltoztatta a táj képét, ennek ellenére máig fellelhetőek a régmúlt korok bizonyítékai. Túránkon régi térképek segítségével derítjük ki, milyen is lehetett e táj évszázadokkal ezelőtt, hogyan és miért változott meg a táj arculata, és mely területek maradtak meg ősi állapotukban. Útvonalunk során érintjük az öregfalut, mélyen fekvő lápréteket, művelt területeket és a híres pincesort!

ELŐZETES BEJELENTKEZÉS SZÜKSÉGES AZ ALÁBBI ŰRLAP KITÖLTÉSÉVEL: https://forms.gle/4i18FEVyf2wE8UAW7

Részvételi díj: 2200 Ft/fő, kedv./családi: 1.200 Ft/fő

ELŐZETES JEGYVÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉG: Hamarosan...
Túra időtartama: 4- 5 óra

Találkozás: 10:00 , Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6., GPS: 47.28975, 19.22812)

Túra nehézsége: közepes túra (8-10 km)

Túraruházat: zárt, túrázáshoz megfelelő cipő/bakancs; időjárásnak megfelelő ruházat, ivóvíz.

További információk: Berecz Tibor, bereczt@dinpi.hu +36 70 504 23 82

 

 

 

Várjuk szeretettel egyéni és csoportos látogatóinkat!
Csütörtökön - előzetes bejelentés alapján - csoportok számára vagyunk nyitva 10.00-16.00 között.
Péntektől-vasárnapig, 10.00-16.00 között a nagyközönség számára.
Hétfőtől-szerdáig szünnap. 
Bejelentkezés:
Az Ócsai Tájház programjaira és tárlatvezetésre Kormos Rebekánál: +36 30 494 3368, 
Az Ócsai Tájvédelmi Körzet túráira és előadásaira Berecz Tibornál: + 36 70 504 2382,
E-mailen: ocsaitajhaz@dinpi.hu
Cím: 2356 Ócsa, Dr. Békési u. 4-6.

Megközelíthető: vonattal a Nyugati pályaudvarról, busszal a Népligeti buszpályaudvarról (Ócsa, Városháza megálló), autóval az 5-ös útról vagy az M5-ös autópályáról.
Weboldal / Ócsai Tájház
Blog/Ócsai Tájház
Facebook / Ócsai Tájház
Instagram / Ócsai Tájház

Kezdődik a nyár!

A Turján-tanösvény zsong az élettől! A védett fehér zászpa mellett még mindig több orchideafaj virágzik (mocsári kosbor, hússzínű ujjaskosbor, szúnyoglábú bibircsvirág), harsog a haris, énekel a fülemüle, sárgarigó, kakukk, és az első hallásra tücsökciripelésnek hallatszódó hangjával a nádi és berki tücsökmadár. A vízben megannyi kecskebéka kuruttyol, közben a nádasból vízisikló kúszik elő, a vízből pedig sárgán a rence nevezetű rovaremésztő növény kandikál ki. Az erdő saras talaján friss vaddisznólábnyomok utalnak az állat jelenlétére, a kihelyezett madárodúkban pedig széncinegéék már a második fészekaljukon kotlanak.

Ezeket a csodákat mind megtapasztalhatja, aki eljön velünk a hétvégén, június 8-án az Ócsai Tájháztól 10 órakor induló tanösvénytúránkra!

Fotók: Berecz Tibor

A Turján Világa - Tanösvénytúra

2019. 06. 08. szombat, 10:00

ELŐZETES BEJELENTKEZÉS SZÜKSÉGES AZ ALÁBBI ŰRLAP KITÖLTÉSÉVEL: https://forms.gle/YCkhhVixb33VDRKi9

Részvételi díj: 2200 Ft/fő, kedv./családi: 1.200 Ft/fő

Előzetes jegyvásárlási lehetőség: https://www.jegymester.hu/hun/Event/8182058/A-Turjan-vilaga

Túra időtartama: 2 óra

Találkozás: 10.00, Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6., GPS: 47.28975, 19.22812)

Túra nehézsége: könnyű séta

Túraruházat: Gumicsizma szükséges!

További információk: Berecz Tibor (Tel: +36 70 504 2382), e-mail: bereczt@dinpi.hu

 

 

Várjuk szeretettel egyéni és csoportos látogatóinkat!
Csütörtökön - előzetes bejelentés alapján - csoportok számára vagyunk nyitva 10.00-16.00 között.
Péntektől-vasárnapig, 10.00-16.00 között a nagyközönség számára.
Hétfőtől-szerdáig szünnap. 
Bejelentkezés:
Az Ócsai Tájház programjaira és tárlatvezetésre Kormos Rebekánál: +36 30 494 3368, 
Az Ócsai Tájvédelmi Körzet túráira és előadásaira Berecz Tibornál: + 36 70 504 2382,
E-mailen: ocsaitajhaz@dinpi.hu
Cím: 2356 Ócsa, Dr. Békési u. 4-6.

Megközelíthető: vonattal a Nyugati pályaudvarról, busszal a Népligeti buszpályaudvarról (Ócsa, Városháza megálló), autóval az 5-ös útról vagy az M5-ös autópályáról.
Weboldal / Ócsai Tájház
Blog/Ócsai Tájház
Facebook / Ócsai Tájház
Instagram / Ócsai Tájház

Fenntartható mesterségek, avagy mit tehet egy gyékénykötő az ökológiai lábnyomok csökkentésért

Például, hogy űzi a mesterségét és igyekszik sokakat megtanítani rá.
Kovács Tibor igazi mesterember. A szó klasszikus értelmében.
Gyékény termékei hétköznapi használati eszközök, mégis egyedi alkotások.
Családi otthonunk központi darabja egy ilyen mestermű, ami keze munkáját dicséri. Felnőtt és gyermek egyaránt emelgeti a 2 kilós kenyeret is magába rejteni és frissen tartani képes kenyértartót. látom napról-napra a tekintetüket, hogy ha ezt megemelem bizton számíthatok egy jó falat kenyérre.

kovacs_tibor_kenyertarto.JPG
A természetes alapanyagú tároló évek óta megvan a családunknak és úgy reméljük az elkövetkező 40-50 évig kitart vagy ha vigyázunk rá, akár a napi használat mellett ellenére is még tovább is.
- Miért nem használják a magyar emberek tömegesen ezt a természetes kenyértartót? - kérdezem Kovács Tibort egyből a téma közepébe vágva.
- A rendszerváltás környékén nem tudtam kielégíteni az igényeket. Azóta minden évben egyre rosszabb. Az emberek a nagy áruházakban vásárolnak, és megveszik a szemetet, mert olcsó. Átalakult a szemlélet. Ha valami  "elkopott", akkor veszek másikat. A gyékény termékek tartósak, de drágábbak. Van egy kosaram, amit az 1800-as években készítettek. Melyik keleti áru bír ki ennyit? Mindig van egy szűk réteg, aki inkább megveszi a hazait. Nehezen találunk egymásra.

kovacs_tibor_portre2.JPG

 - Milyen használati tárgyakat készítesz, amelyeket a mai otthonokban is megállnék a helyüket?
 - Különböző tároló edényeket készítek. Egy régi gabona tárolóban pl. lehet gyerek játékokat tartani, vagy szennyes ruhát. Mindennek meg lehet találni a funkcióját. Készítek lábtörlőket, kenyértartó kosarat, tálcákat, szakajtókat. A szakajtóban pl. a kelt tészta nagyra kel. Melegen tartja a tésztát, és a kelésnél keletkező hőt és párát magába szívja. Ezt semmilyen modern kelesztő tál nem tudja. Készítettem már lámpaburákat, és nyugati filmekhez díszleteket.
- Ahogy látjuk itt lentebb egy "gyerektároló" elkészítése sem jelent gondot.

kovacs_tibor_hasznalati_targyak.JPG

- A gyékény mellett milyen alapanyagokkal dolgozol még?
- Vízi, vízparti növényekkel dolgozom. Nádból pókhálózó söprűt, sásból székülőkét, dikót (ágyat), szatyrot, kalapot. Kákából gyerekjátékot készítek.

Most hétvégén az Ócsai Tájháznál nyitott műhely programon találkozhatnak veled azok, akiknek fontos, hogy természetes alapanyagú, vegyszermentes használati tárgyak vegyék őket körül.
- Mit tudsz nekik néhány óra alatt átadni abból a szellemiségből ahogy te élsz, és tudásodból?
- Lábos alátét, lábtörlő, szék ülőke befonása lesz a nap feladata. - mondja szerényen a mester. Biztosak lehetünk abban, hogy nyugalma és az anyagokkal szembeni szeretete, alázata a résztvevőket is eltölti majd.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt június 1., szombaton 11.00-15.00 óra között Kovács Tibor nyitott műhelyébe, ahol megismerkedhetnek a gyékénykötés alapjaival. Az alapanyagoknál nem csak a gyékény kerül terítékre s bizonyára sok jó szó is elhangzik majd ezen a napon azok számára, akik érdeklődéssel, nyitottsággal fogadják egy kihalófélben lévő mesterség űzőjének gondolatit. 

Kovács Tibor munkáit a CSIPKE ÉS GYÉKÉNY oldalon találják meg.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park által elnyert, Re-generáció című szemléletformáló pályázat keretében valósulhat meg programunk. Hulladék régen és ma munkacím sejteti, hogy fontos lenne elődeink hagyományos gondolkodására figyelmet szentelni a "szemét" kérdésében is. A paraszti udvarokban szinte nem is keletkezett szemét. Bármely alapanyagról is legyen szó, a feldolgozás során az utolsó fincsikáig mindent felhasználtak. Érdemes lenne mai életünket is ennek fényében megvizsgálni és feltenni a kérdést, hogy miért nem egy gyékény szatyor a társunk a bevásárlásnál? Ezt az alapanyag hazánkban is élő növényből származik. Kézműves munka. Élettartama akár 10 év is lehet. Ezeket összegezve ökológiai lábnyoma jelentősen kisebb, mint egyetlen nejlonzacskónak. Érdemes hát mérlegelni.

 

Várjuk szeretettel egyéni és csoportos látogatóinkat!
Csütörtökön - előzetes bejelentés alapján - csoportok számára vagyunk nyitva 10.00-16.00 között.
Péntektől-vasárnapig, 10.00-16.00 között a nagyközönség számára.
Hétfőtől-szerdáig szünnap. 
Bejelentkezés:
Az Ócsai Tájház programjaira és tárlatvezetésre Kormos Rebekánál: +36 30 494 3368, 
Az Ócsai Tájvédelmi Körzet túráira és előadásaira Berecz Tibornál: + 36 70 504 2382,
E-mailen: ocsaitajhaz@dinpi.hu
Cím: 2356 Ócsa, Dr. Békési u. 4-6.

Megközelíthető: vonattal a Nyugati pályaudvarról, busszal a Népligeti buszpályaudvarról (Ócsa, Városháza megálló), autóval az 5-ös útról vagy az M5-ös autópályáról.
Weboldal / Ócsai Tájház
Blog/Ócsai Tájház
Facebook / Ócsai Tájház
Instagram / Ócsai Tájház