Ócsai Tájház

2020.ápr.03.
Írta: Berecz Tibor Szólj hozzá!

Odúk a kertben!

A tavasz beköszöntével megelevenedik az élet a kertben, énekelnek a cinegék, rigók, csiripelnek a verebek, mindez pedig a költési időszak közeledtének a jele. A madarakért nem csak télen tehetünk az etetéssel, hanem számos gyakori, kerti madárnak otthont is biztosíthatunk. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy odúkat helyezünk ki a fákra, vagy az épületek oldalára. Mostani cikkünkben kicsit elmerülhetünk az odúk világában, megtudhatjuk, mely fajok használják az egyes odútípusokat, és hasznos tippeket hozunk az otthoni odúzáshoz.

cim.jpg

(Fotó: Internet)

Tovább

Föld Órája - Március 28. 20:30

A WWF mozgalma 2007-ben Ausztráliából indult, a következő évben pedig máris nemzetközi szintűvé vált a Föld Órája. A program célja, hogy március utolsó szombatján látványosan tegyünk valamit a környezetünkért a fenntarthatóság nevében, és ezáltal felhívjuk a témára a társadalom figyelmét is. Ismert, hogy napjainkban az energiahasználat óriási sebet ejt a bolygónkon, egyrészt az energia előállításához szükséges nyersanyag kitermelése, majd az energia előállítása révén. Ezen folyamatok alatt rengeteg káros anyag kerül a levegőbe, valamint rengeteg egyéb, a környezetre káros hulladék keletkezik melléktermékként. Ezek pedig olyan, hosszútávú globális problémákat okoznak, mint a klímaváltozás, vagy a vizek elszennyeződése, ami a természet pusztulásához, fajok kihalásához, az emberi egészség romlásához vezet. Mindezen folyamatoknak a mozgatórugója nem csak a hatalmas ipari létesítmények lehetnek, hanem mi magunk is, egyszerű, hétköznapi emberek. A mi igényeink és szükségleteink, alkalomadtán figyelmetlenségeink is hozzájárulnak ezekhez a folyamatokhoz. Sokszor apróságnak tűnhet egy felkapcsolva hagyott villany, háttérben zajongó televízió, miközben senki sem nézi, vagy egy egyszerű hangulatvilágítás az udvarunkon.

60.jpg

A Föld Órája mozgalom célja, hogy szombat este egy órán keresztül kapcsoljunk le mindent, amire tényleg nincs szükségünk. Számos intézmény dönt úgy, hogy erre az egy órára lekapcsolja a díszkivilágításokat, a figyelemfelkeltő neonfényeket és hasonlókat. Sok kicsi-sokra megy alapon, már ezzel is nyerhetünk, ha csak egy órára megáll az élet.

eifel.jpg

Az Eiffel-torony díszkivilágítását is lekapcsolják

Sajnos nehéz időszakon megy most keresztül mindenki, de talán pont most, ezért is érdemes lehet megállnia mindenkinek, aki megteheti, és csak egyszerűen a nyitott ablak mellett megállni, mindenféle villogó kütyü nélkül pihenni egy kicsit, és magunkba szívni a csendet és a nyugalmat.

Ha tehetjük március 28-án este 20:30 – 21:30 között kapcsoljuk le a világításokat, kapcsoljuk ki a számítógépet, TV-t, zenelejátszót, telefont és minden hasonló dolgot. A mai digitális világban, már szinte fel sem fogjuk, hogy ezek az eszközök folyamatos inger alatt tartanak minket, próbáljuk ki legalább egy óra erejéig milyen a világ mindezek nélkül.

A kezdeményezés célja persze nem csak az, hogy egy órán keresztül ne használjunk áramot, hanem hogy a mindennapjainkba is beépüljenek azok a szokások, amik a kisebb energia fogyasztáshoz, ezáltal kisebb ökológiai lábnyomhoz vezet.

europe_nasa_reuters_night-990x711.jpg

Egy átlagos európai éjszaka az űrből nézve

tajhaz_dinpi_termeszetvedelem_logo.jpg

Kik jártak télen az etetőnkön?

November óta folyamatosan feltöltve várja a Tájház etetője az éhes környékbeli madárkákat! Noha már papíron tavasz van, a mostani hirtelen lehűlés és havazás is bizonyítja, hogy érdemes még egy kicsit üzemeltetni az etetőket amíg tényleg, végérvényesen meg nem érkezik a fagymentes jó idő. A tél folyamán idén először több programot is kapcsoltunk a madáretetőnkhöz, melyekben mi is bátorítottuk a látogatóinkat, hogy gondoskodjunk télen is a kerti madarakról. Előadásokban betekintettünk a téli madáretetés fortélyaiba, közösen készítettünk madárkalácsot, és madárgyűrűzési bemutatók során ismerkedtünk meg az etetőre járó madarakkal.

img_6595.JPG

A következőkben az etetős madárgyűrűzéseinkről olvashatnak egy rövid összefoglalót:

Tovább

Érkeznek a gólyák!

A héten visszaérkezett az egyetlen Ócsán fészkelő gólyapár első tajga! Bízunk benne, hogy hamarosan a párja is megérkezik, és idén is költésbe kezdhetnek.

golya.jpg

Foto: Kormos Rebeka

A fehér gólya gyakori madarunk, jól alkalmazkodott az emberi településekhez, gyakran látni útszéli villanyoszlopokon fészkelni őket. A közelségüknek köszönhetően nekünk is lehetőségünk van figyelemmel követni egy-egy gólyacsalád életét, a vonulásból való megérkezéstől kezdve, a költésen és fiókanevelésen keresztül egészen az elvonulásukig. Ha madárvonulásról beszélünk, szinte mindig a fehér gólya jut az eszünkbe, és már az óvodás kisgyerekek is tudják, hogy télre Afrikába költöznek.

A továbbiakban szeretnénk kicsit jobban bemutatni ezt a szívünkhöz oly közelálló madárfajt:

Tovább

Bezár a Tájház!

Kedves Látogatóink, Tisztelt Partnereink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a kormányzati járványügyi intézkedésekkel összhangban 2020. március 17-től az alábbi rendelkezések lépnek életbe:

· A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság valamennyi bemutatóhelye, szálláshelye, valamint erdei iskolája bezár.
· Előre meghirdetett programjaink, rendezvényeink elmaradnak.
· A szakvezetéses túrákra és környezeti nevelési foglalkozásra bejelentkezett csoportok részére a lefoglalt/megrendelt programok nem kerülnek megtartásra.

A rendelkezés visszavonásig érvényes. Az aktuális információkért kérjük kövessék Igazgatóságunk honlapját és Facebook oldalát.

Együttműködésüket és megértésüket köszönjük!

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

szeged-klub-zarva-2018.png

A fenti intézkedések révén:

A Tájház bezár minden látogató számára, a fennálló helyzet idejére további bejelentkezéseket nem tudunk fogadni. Az eddigi bejelentkezőknek sem tudunk semmilyen programot biztosítani.

A Tájház épületeibe, udvarára és a Turjánházba szóló előzetes bérlések esetén (esküvői fotózás, filmezés, terembérlet) ezeket a területeket sem tudjuk rendelkezésre bocsátani.

A meghirdetett garantált túrákat, és a külön bejelentkezőknek szervezett túrákat, valamint egyéb tájházi programjainkat nem tudjuk megtartani.

A jegymsetrer.hu felületén előzetesen megváltott jegyek a 2020. évi túra időpontjához képest 12 hónapig, ugyanazon a bemutatóhelyen felhasználhatóak, akár más meghirdetett túrákra is.

Megértésüket köszönjük!

tajhaz_dinpi_termeszetvedelem_logo.jpg

A lápi ember nyomában!

Márciusban idén is útnak indul egyik legnépszerűbb túránk! 2020.Március 14-én és 21-én gumicsizmában behatolunk a láperdők rejtett, kalandos világába. Még akadnak szabad helyek mindkét időpontra, melyekre a mai naptól előzetes jegyvásárlás nélkül is lehet jelentkezni az alábbi űrlapokon történő regisztrációval.


A túra nehéz túrának számít, kérjük megfelelő fizikai erőnlét mellett jelentkezzenek! Magas szárú gumicsizma megléte kötelező! Részvétel csak 12 éves kor felett!

img_9144.JPG

Regisztráció:
2020.Március 14: https://forms.gle/Uodn3aHGPU7c7Bry6
2020.Március 21: https://forms.gle/Xezy7yKHFoEY7wK19

Részvételi díj: teljes árú: 1600 Ft/fő, kedvezményes: 900 Ft/fő

Találkozás: 10:00 Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési P. A. 4-6; GPS: 47.289328, 19.226757)
Túra hossza, időtartama: 3-4 km; 3-4 óra
Túra nehézsége: Nehéz túra
Információ: Berecz Tibor (06-70-504-2382; bereczt@dinpi.hu)

ÉLJEN VENDÉGSZERETETÜNKKEL ÉS LÁTOGASSON EL HOZZÁNK!

MEGELEVENEDŐ HAGYOMÁNY
 

2020-ban nyitva tartás március 1. - november 30. között:

Egyéni látogatók részére:
péntektől-vasárnapig, 10.00-16.00.
Csoportok részére:
keddtől-csütörtökig, 9.00-14.00.
Bejelentkezés a tájházba és a programokra: Kormos Rebeka, +36 30 494 3368, ocsaitajhaz@dinpi.hu.
Bejelentkezés a túrákra: Berecz Tibor, +36 70 504 2382, bereczt@dinpi.hu.
Cím: 2356 Ócsa, Dr. Békési u. 4-6., 
Megközelíthető: vonattal a Nyugati pályaudvarról, busszal a Népligeti buszpályaudvarról (Ócsa, Városháza megálló), autóval az 5-ös útról vagy az M5-ös autópályáról.
Weboldal / Ócsai Tájház
Facebook / Ócsai Tájház
Instagram / Ócsai Tájház

 

Téltemető

A tél végét hirdeti a Tájház udvarában virágzó téltemető (Eranthis hyemalis)!
Védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

img-3fbef1f989623c84abea3348b8168e16-v.jpg

Téltemető (Fotó: Miklós Gábor)


Már nem kell sokat várni, 2020.március 1-én a Tájházunk is kinyitja kapuit mindenki előtt, és kezdődik a túraszezon is! Tavaszi túráinkat összefoglaltuk a következő oldalon: https://ocsaitajhaz.blog.hu/2020/01/24/tavaszi_turakÉLJEN VENDÉGSZERETETÜNKKEL ÉS LÁTOGASSON EL HOZZÁNK!

MEGELEVENEDŐ HAGYOMÁNY
 

2020-ban nyitva tartás március 1. - november 30. között:

Egyéni látogatók részére:
péntektől-vasárnapig, 10.00-16.00.
Csoportok részére:
keddtől-csütörtökig, 9.00-14.00.
Bejelentkezés a tájházba és a programokra: Kormos Rebeka, +36 30 494 3368, ocsaitajhaz@dinpi.hu.
Bejelentkezés a túrákra: Berecz Tibor, +36 70 504 2382, bereczt@dinpi.hu.
Cím: 2356 Ócsa, Dr. Békési u. 4-6., 
Megközelíthető: vonattal a Nyugati pályaudvarról, busszal a Népligeti buszpályaudvarról (Ócsa, Városháza megálló), autóval az 5-ös útról vagy az M5-ös autópályáról.
Weboldal / Ócsai Tájház
Facebook / Ócsai Tájház
Instagram / Ócsai Tájház

 

Tavaszindító madárgyűrűzési bemutató

Közeledik a tavasz, márciusban megnyitja kapuit a Tájházunk, közeledik a madáretetési időszak vége is, ennek alkalmából pedig egy utolsó madárgyűrűzési bemutatót tartunk a Tájház etetőjénél. Reményeink szerint ismét több érdekes madárfajjal ismerkedhetnek meg a hozzánk ellátogató kicsik és nagyok!

img_6595.JPG

Kék cinege elengedés előtt (Foto: Peer Réka)

Találkozás: 2020.03.07.szombat 9:00 Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési P. A. 4-6; GPS: 47.289328, 19.226757)
Program hossza, időtartama: kb. 2 óra

Részvételi díj: teljes árú: 1000 Ft/fő, kedvezményes: 600 Ft/fő

Előzetes bejelentkezés: https://forms.gle/VDp7AKXhj6fLiEmu5

Információ: Berecz Tibor (06-70-504-2382; bereczt@dinpi.hu)

ÉLJEN VENDÉGSZERETETÜNKKEL ÉS LÁTOGASSON EL HOZZÁNK!

MEGELEVENEDŐ HAGYOMÁNY
 

2020-ban nyitva tartás március 1. - november 30. között:

Egyéni látogatók részére:
péntektől-vasárnapig, 10.00-16.00.
Csoportok részére:
keddtől-csütörtökig, 9.00-14.00.
Bejelentkezés a tájházba és a programokra: Kormos Rebeka, +36 30 494 3368, ocsaitajhaz@dinpi.hu.
Bejelentkezés a túrákra: Berecz Tibor, +36 70 504 2382, bereczt@dinpi.hu.
Cím: 2356 Ócsa, Dr. Békési u. 4-6., 
Megközelíthető: vonattal a Nyugati pályaudvarról, busszal a Népligeti buszpályaudvarról (Ócsa, Városháza megálló), autóval az 5-ös útról vagy az M5-ös autópályáról.
Weboldal / Ócsai Tájház
Facebook / Ócsai Tájház
Instagram / Ócsai Tájház

 

 

Madáretetők vendégei

Enyhe időjárással köszöntött minket a február, ennek ellenére még benne vagyunk a téli madáretetési időszakban. Tevékenységünk nem csak hasznos a madarak számára, hanem rengeteg élménnyel ajándékozza meg azokat, akik leülnek egy kicsit megszemlélni a madáretető forgalmát.

6366504_xl1.jpg

Szombaton, 2020.február 8-án délelőtt mi is ezt tesszük az Ócsai Tájháznál, sok érdekes dolgot megtudhatunk a madáretetésről és az etetőre járó madárfajokról. A témával foglalkozó kiselőadásunk mellett lesz még madárgyűrűzés, madárkalács készítés és élőszavas mesehallgatás is!

Találkozás: 2020.Február 8. (szombat) 9:00 Ócsai Tájház (Ócsa, Dr. Békési P. A. 4-6; GPS: 47.289328, 19.226757)
Részvételi díj: 2200 Ft/fő, kedv./családi: 1.500 Ft/fő
Program időtartama: kb. 3 óra

Információ: Berecz Tibor (06-70-504-2382; bereczt@dinpi.hu)
Jelentkezés az alábbi regisztrációs űrlap kitöltésével! https://forms.gle/gJrFgrAi1kynNaJc7

Addig is összegyűjtöttünk néhány madárfajt, amikkel mi is gyakran találkozunk az etetőnkön:

Széncinege

Egyik leggyakoribb madarunk, a madáretetők és a mesterséges B odúk leggyakoribb vendége. Odúlakó életmódjának köszönhetően kötődik az erdőkhöz, fás területekhez, parkokhoz, kertekhez, de postaládákban, kerítések csöveiben is fészkelhet. Tavasszal hernyókkal, pókokkal eteti a fiókáit, télen viszont magvakkal táplálkozik. Egy költési szezonban több fészekaljat is képes felnevelni.

parmaj.jpg

Védett, természetvédelmi értéke: 25000 Ft.

 

Kék cinege

A széncinegénél kisebb termetű, ennek ellenére heves természetű faj. A többi cinegéhez hasonlóan odúlakó faj, tavasszal és nyáron rovarokkal, hernyókkal táplálkozik, télen viszont magokat fogyaszt, így a téli madáretetőknek is gyakori vendége. Ősztől a nádi madarak elvonulásával a kék cinegék előszeretettel behúzódnak a nádasokba ahol a nád magjaival táplálkoznak.

parcae.jpg

Védett, természetvédelmi értéke: 25000 Ft.

Mezei veréb

Télen csapatosan húzódnak be a bokrosokba, örökzöldekbe és az etetőkön is gyakran megjelennek. Előfordul, hogy a verebek beülnek az etetőbe, de ezzel a - tévhitetekkel ellentétben - nem zavarják el a cinegéket és az egyéb madarakat. A verebek kúp alakú csőre magevésre specializálódott, egyszerűen meg tudják hántolni a magokat. A cinegék csőre ezzel szemben rovarevésre specializálódott, nekik a maggal el kell repülniük egy olyan helyre, ahol a lábukkal le tudják szorítani azt, és a csőrükkel való kopácsolással fel tudják törni. Míg nálunk a verebek gyakori madárnak számítanak, ez sajnos Nyugat-Európában már nincs így, Angliában például már igazi ritkaságnak számítanak.

pasmon.jpg

Védett, természetvédelmi értéke: 25000 Ft.

Csuszka

Fákhoz kötődő életmódja miatt főként erdőkben, parkokban, kertekben jelenik meg. Jellegzetes, kedves mozgására jellemző, hogy fejjel lefelé is tud mozogni a fák törzsén. Őszig a fék kérgein, a repedések között kutat a táplálékául szolgáló rovarok után, télen pedig magokkal táplálkozik, így az etetőkre is be szokott repülni. Fészkelési időszakban üregeket, odvakat foglal el, előfordul, hogy mesterséges odúkat is birtokba vesz, az odú aljába fakérget hord, valamint az odú bejáratát sárral szűkíti le a számára megfelelő méretűre.

siteur.jpg

Védett, természetvédelmi értéke: 25000 Ft.

ÉLJEN VENDÉGSZERETETÜNKKEL ÉS LÁTOGASSON EL HOZZÁNK!

MEGELEVENEDŐ HAGYOMÁNY
 

2020-ban nyitva tartás március 1. - november 30. között:

Egyéni látogatók részére:
péntektől-vasárnapig, 10.00-16.00.
Csoportok részére:
keddtől-csütörtökig, 9.00-14.00.
Bejelentkezés a tájházba és a programokra: Kormos Rebeka, +36 30 494 3368, ocsaitajhaz@dinpi.hu.
Bejelentkezés a túrákra: Berecz Tibor, +36 70 504 2382, bereczt@dinpi.hu.
Cím: 2356 Ócsa, Dr. Békési u. 4-6., 
Megközelíthető: vonattal a Nyugati pályaudvarról, busszal a Népligeti buszpályaudvarról (Ócsa, Városháza megálló), autóval az 5-ös útról vagy az M5-ös autópályáról.
Weboldal / Ócsai Tájház
Facebook / Ócsai Tájház
Instagram / Ócsai Tájház

 

Tavaszi túrák

Idén is bebarangoljuk a Tájvédelmi körzetet, nézünk békákat, orchideákat, ismerkedünk a gyógynövényekkel, vagy éppen gumicsizmát húzva bevesszük magunkat a láperdőkbe!

Aki már tudja miről nem szeretne lemaradni, már most jelentkezhet, és a Jegymester.hu online jegyáruházon keresztül előre megvásárolható belépőkkel bebiztosíthatja helyét legnépszerűbb túráinkra!

gyogy.jpg

Meghirdetett programjaink mellett várjuk pedagógusok, óvodák, iskolák, tanintézmények jelentkezését természetismereti és néprajzi programjainkra a Tájházba, tanösvényeinkre és az öreg-faluba!

A TOVÁBB gombra bővebb információkat találhatnak meghirdetett túráinkról, valamint a regisztrációs felületekre is eljuthatnak!

Tovább