Föld Órája - Március 28. 20:30

A WWF mozgalma 2007-ben Ausztráliából indult, a következő évben pedig máris nemzetközi szintűvé vált a Föld Órája. A program célja, hogy március utolsó szombatján látványosan tegyünk valamit a környezetünkért a fenntarthatóság nevében, és ezáltal felhívjuk a témára a társadalom figyelmét is. Ismert, hogy napjainkban az energiahasználat óriási sebet ejt a bolygónkon, egyrészt az energia előállításához szükséges nyersanyag kitermelése, majd az energia előállítása révén. Ezen folyamatok alatt rengeteg káros anyag kerül a levegőbe, valamint rengeteg egyéb, a környezetre káros hulladék keletkezik melléktermékként. Ezek pedig olyan, hosszútávú globális problémákat okoznak, mint a klímaváltozás, vagy a vizek elszennyeződése, ami a természet pusztulásához, fajok kihalásához, az emberi egészség romlásához vezet. Mindezen folyamatoknak a mozgatórugója nem csak a hatalmas ipari létesítmények lehetnek, hanem mi magunk is, egyszerű, hétköznapi emberek. A mi igényeink és szükségleteink, alkalomadtán figyelmetlenségeink is hozzájárulnak ezekhez a folyamatokhoz. Sokszor apróságnak tűnhet egy felkapcsolva hagyott villany, háttérben zajongó televízió, miközben senki sem nézi, vagy egy egyszerű hangulatvilágítás az udvarunkon.

60.jpg

A Föld Órája mozgalom célja, hogy szombat este egy órán keresztül kapcsoljunk le mindent, amire tényleg nincs szükségünk. Számos intézmény dönt úgy, hogy erre az egy órára lekapcsolja a díszkivilágításokat, a figyelemfelkeltő neonfényeket és hasonlókat. Sok kicsi-sokra megy alapon, már ezzel is nyerhetünk, ha csak egy órára megáll az élet.

eifel.jpg

Az Eiffel-torony díszkivilágítását is lekapcsolják

Sajnos nehéz időszakon megy most keresztül mindenki, de talán pont most, ezért is érdemes lehet megállnia mindenkinek, aki megteheti, és csak egyszerűen a nyitott ablak mellett megállni, mindenféle villogó kütyü nélkül pihenni egy kicsit, és magunkba szívni a csendet és a nyugalmat.

Ha tehetjük március 28-án este 20:30 – 21:30 között kapcsoljuk le a világításokat, kapcsoljuk ki a számítógépet, TV-t, zenelejátszót, telefont és minden hasonló dolgot. A mai digitális világban, már szinte fel sem fogjuk, hogy ezek az eszközök folyamatos inger alatt tartanak minket, próbáljuk ki legalább egy óra erejéig milyen a világ mindezek nélkül.

A kezdeményezés célja persze nem csak az, hogy egy órán keresztül ne használjunk áramot, hanem hogy a mindennapjainkba is beépüljenek azok a szokások, amik a kisebb energia fogyasztáshoz, ezáltal kisebb ökológiai lábnyomhoz vezet.

europe_nasa_reuters_night-990x711.jpg

Egy átlagos európai éjszaka az űrből nézve

tajhaz_dinpi_termeszetvedelem_logo.jpg