Kik jártak télen az etetőnkön?

November óta folyamatosan feltöltve várja a Tájház etetője az éhes környékbeli madárkákat! Noha már papíron tavasz van, a mostani hirtelen lehűlés és havazás is bizonyítja, hogy érdemes még egy kicsit üzemeltetni az etetőket amíg tényleg, végérvényesen meg nem érkezik a fagymentes jó idő. A tél folyamán idén először több programot is kapcsoltunk a madáretetőnkhöz, melyekben mi is bátorítottuk a látogatóinkat, hogy gondoskodjunk télen is a kerti madarakról. Előadásokban betekintettünk a téli madáretetés fortélyaiba, közösen készítettünk madárkalácsot, és madárgyűrűzési bemutatók során ismerkedtünk meg az etetőre járó madarakkal.

img_6595.JPG

A következőkben az etetős madárgyűrűzéseinkről olvashatnak egy rövid összefoglalót:

A madárgyűrűzés egy tudományos kutatási módszer, mely elsősorban a madarak mozgását, területhasználatát hivatott figyelemmel kísérni. A befogásnak köszönhetően, pedig olyan fontos, plusz információkhoz is juthatunk, mint a madár kondíciójával kapcsolatos adatok, valamint sok esetben a befogott madár korát és ivarát is meg tudjuk határozni, amely egyszerű távcsöves megfigyeléssel sokszor nem lehetséges. Ez a madarak számára teljesen veszélytelen folyamat, melynek a végén vígan továbbrepülnek és folytatják megszokott életüket. A gyűrűzés közben a látogatóknak pedig egy életre szóló élmény az, hogy így testközelből is találkozhatnak ezekkel a színes állatokkal.

2019. novemberétől 2020. márciusáig több alkalommal gyűrűztünk madarakat az etetőnknél, és összesen 211 madarat sikerült megfogni speciális hálókkal. Ebből 11 madár lábán már volt jelölőgyűrű, ezek zömében az Ócsai Madárvártán kerültek jelölésre, de akadt olyan is, akit már ebben az időszakban az etetőnél gyűrűztünk, és később is visszatért.

Hat különböző madárfajt sikerült jelölnünk ez idő alatt:

Széncinege (134 gyűrűzött, 6 visszafogás)

parmaj_1.jpg

Kék cinege (44 gyűrűzött, 4 visszafogás)

parcae_1.jpg

Mezei veréb (16 gyűrűzött)

pasmon_1.jpg

Vörösbegy (3 gyűrűzött)

erirub.jpg

Ökörszem (2 gyűrűzött)

trotro.jpg

Csuszka (1 gyűrűzött, 1 visszafogás)

siteur_1.jpg

Mindezek mellett természetesen sokkal több madárfaj, sokkal magasabb példányszámban látogatta az etetőnket. Bár megfogni nem sikerült, de láttunk a télen balkáni gerléket, tengeliceket, fekete rigókat, őszapókat, meggyvágót és karvalyt is az etető körül bóklászni.

Fotók: Berecz Tibor