A tavasz végi turján

Zajlik az élet a turjánvidéken! A több hónapos szárazság után megérkezett az eső, így az egyszerű túracipők után újra előkerült a gumicsizma. Ennek ellenére sikeresen lezajlottak a hétvégi orchideás túráink, ahol négy fajt (mocsári kosbor, hússzínű ujjaskosbor, vitéz kosbor, pókbangó) sikerült pompájában megtekintenünk. Mellette több tavaszi virág is tarkította a réteket, köztük zsályák, boglárkák, pacsirtafüvek. A szellőben lengedezett az árvalányhaj, léptünk alatt pedig a kakukkfű, vagy a vízi menta illatozott. Állatok közül fürge gyíkot, erdei békát, őzeket, mezei nyulat sikerült megfigyelnünk, több helyen pedig a fülemüle dalát hallgattuk a bokrok közül, de a cigánycsukok is többször kiültek a kórók tetejére énekelni. A tövisszúró gébicsek is az elmúlt hetekben érkeztek vissza afrikai telelőterületükről, így volt szerencsénk velük is találkozni; a távolban pedig a láperdőkben költő fekete gólya repült.

vitez.jpgFotó: Berecz Tibor

A tavasz nem ér véget az orchideás túráink után sem, sőt a turján tanösvényen a következő hetekben több programot is tartunk. Néhány orchideafaj itt is megtalálható, a május 25-i túránkon hússzínű ujjaskosbort, és remélhetőleg szúnyoglábú bibircsvirágot is láthatunk majd – ez utóbbi a most hétvégi túránkon még nem virágzott. Így aki szereti ezeket a növényeket, érdemes velünk tartania meghirdetett garantált túránkon!

A Turján Világa - Tanösvénytúra (2019. 05. 25) Információk, jelentkezés: https://www.facebook.com/events/676065096168168/

Június első felében is lesz tanösvénybejárásunk, így akik most lemaradnának, esélyük lehet néhány orchideát még a virágzásuk végén elkapni, illetve a nyár elején virágzó mocsári nőszőfű is elénk kerülhet ez alkalommal.

A Turján Világa - Tanösvénytúra (2019. 06. 08) Információk, jelentkezés: https://www.facebook.com/events/800183787016826/

Június közepén indul még gyógynövény-ismereti túránk is, melyre még van bőven szabad hely!

Gyógynövény-ismereti túra (2019. 06. 15.) Információk, jelentkezés: https://www.facebook.com/events/523686241474512/

Egy másik, különleges túrával is készülünk június közepére, ahol a láprétek rovar- és lepkevilágát vesszük szemügyre, többek között megismerkedhetünk a Magyarországon ritka, fokozottan védett ezüstsávos szénalepkével is. A részletekkel hamarosan jelentkezünk!

Várunk sok szeretettel mindenkit május-júniusban is túraprogramjainkra!

 

 

Várjuk szeretettel egyéni és csoportos látogatóinkat!
Csütörtökön - előzetes bejelentés alapján - csoportok számára vagyunk nyitva 10.00-16.00 között.
Péntektől-vasárnapig, 10.00-16.00 között a nagyközönség számára.
Hétfőtől-szerdáig szünnap. 
Bejelentkezés:
Az Ócsai Tájház programjaira és tárlatvezetésre Kormos Rebekánál: +36 30 494 3368, 
Az Ócsai Tájvédelmi Körzet túráira és előadásaira Berecz Tibornál: + 36 70 504 2382,
E-mailen: ocsaitajhaz@dinpi.hu
Cím: 2356 Ócsa, Dr. Békési u. 4-6.

Megközelíthető: vonattal a Nyugati pályaudvarról, busszal a Népligeti buszpályaudvarról (Ócsa, Városháza megálló), autóval az 5-ös útról vagy az M5-ös autópályáról.
Weboldal / Ócsai Tájház
Blog/Ócsai Tájház
Facebook / Ócsai Tájház
Instagram / Ócsai Tájház