Terülj, terülj asztalkám!

A húsvéti szokáskör kedvenc alkalmaink közé tartozik. A hosszú tél után, a böjti hetekben folyik Jézus feltámadásának ünnepére való felkészülés testben és lélekben.
Felsikáljuk a földes padlót, kikeményítjük a szép menyecske kendőket, polcruhákat, a tiszta szoba függönyeit és közben lelkünket is az eljövendő felé fordítjuk.

img_9326.JPGFotó: Peer Réka

Az Ócsai Tájházban a húsvéti készülődés, a terített asztal hagyományai állnak az események középpontjában. Gazdasszonyaink öltözetükben, a sütés-főzés minden elemében idézik a 19-20. század fordulóján élt, polgárosodó parasztság szokásait. Igazi időutazás ez a nap az idelátogatóknak.
Kalácstészta pihen már kora reggel a kemencepadkán, amelyből a résztvevők, sütőasszonyunk segítségével készítik el saját madárkájukat. Lesz itt lisztesés, dagasztás, formázás.

img_9454.JPGFotó: Peer Réka

Aki ezzel elkészült már berzselésre készítheti elő a tojásokat.
Vigyázat! Ezen a napon a csikótűzhely lángot vethet, hisz ezen melegszik a hagymahéjából összefőzött lé, amiben "megpirulnak" majd a tojások.

img_4998.JPGFotó: Peer Réka

Ezután a tisztaszobában invitáljuk a vendégeket, hogy megmutassuk az ünnepre váró terített asztalt. Szokásokról mesél a nagygazdáné és bizony, aki jól figyel a mesét is kihallhatja szavaiból. Mert kiderül milyen mesés út vezet a Terülj, terülj asztalka megszerzéséig és hogy miként keletkezett A piros tojás.
Aki nem hiszi, járjon utána és holnap legyen a maguk vendége!

legenyek_es_leanyok.jpgFotó: Peer Réka

A kiemelt programon előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni. Szeretnénk megőrizni a tájházunkra jellemző személyes és embertől-emberig ható élményt.
Tárlatvezetések időpontjai: 10:30, 11:30 és 13:30.
A teljes program 10.00-14.00 között tart.

terulj-terulj_asztalkam.jpg

Egyéni látogatóink a normál látogató jegy árak mellett látogathatják tájházegyüttesünket, de a kalács készítés és a tojás berzselés, mese hallgatás csupán regisztrált látogatóink számára biztosított.

ÉLJEN VENDÉGSZERETETÜNKKEL ÉS LÁTOGASSON EL HOZZÁNK!

MEGELEVENEDŐ HAGYOMÁNY
 

2020-ban nyitva tartás március 1. - november 30. között:

Egyéni látogatók részére:
péntektől-vasárnapig, 10.00-16.00.
Csoportok részére:
keddtől-csütörtökig, 9.00-14.00.
Bejelentkezés a tájházba és a programokra: Kormos Rebeka, +36 30 494 3368, ocsaitajhaz@dinpi.hu.
Bejelentkezés a túrákra: Berecz Tibor, +36 70 504 2382, bereczt@dinpi.hu.
Cím: 2356 Ócsa, Dr. Békési u. 4-6., 
Megközelíthető: vonattal a Nyugati pályaudvarról, busszal a Népligeti buszpályaudvarról (Ócsa, Városháza megálló), autóval az 5-ös útról vagy az M5-ös autópályáról.
Weboldal / Ócsai Tájház
Facebook / Ócsai Tájház
Instagram / Ócsai Tájház