Látogatás a Turján tanösvényre

berecz_tibor_tanosveny.jpg

Fotó: Laukó Kata

Az Ócsai Tájvédelmi Körzet területén a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság két tanösvényt jelölt ki, a turjánvidék megismerésére. A Selyem-réti tanösvényt sokan ismerik, a láperdőket bemutató útvonal egész évben látogatható, ráadásul akadálymentesített útvonalon, ahol tavasszal sem kell attól tartanunk, hogy bokáig érő vízben kéne gázolnunk.

A Tájvédelmi Körzet másik tanösvénye, a Turján tanösvény a település határán lévő kiszáradó láprétek, ligeterdők és nádasok élővilágát mutatja be, azonban ennek a tanösvénynek a látogathatósága korlátozott, mivel az útvonal fokozottan védett területen halad, nem jelzett útvonalon.

20160129084436-kekperjes-elorgedo-lapret-21cce792.jpg

Fotó: DINPI

A fokozottan védett területekre való belépés engedélyköteles. A fokozottan védett területek kijelölésének oka, hogy a területen megtalálható ritka védett értékek és különleges élőhelyek fennmaradása biztosítva legyen, így mindennemű emberi tevékenység szigorú szabályozás alá esik. Ezért az ilyen jellegű területek, csak szakember vezetésével látogathatók. Idén ősztől szeretnénk, ha a tanösvényünk elérhetőbb lenne, a kiránduló családoknak, egyéni túrázóknak, természetszerető embereknek is, ezért havonta meghirdetünk egy-egy olyan időpontot, amikor szakvezetéssel bebarangoljuk a Turján tanösvényt.

caltha_palustris_mocsari_golyahir.jpg

Fotó: www.pethome.hu

Előre meghirdetett tanösvénytúráinkat egyaránt ajánljuk kicsiknek és nagyoknak, minden korosztály sok érdekességet megtanulhat a lápok világáról. A tavaszi időszak különösen izgalmas a tanösvény életében és a végigjárása sem mindennapi feladat, ugyanis a réteket víz borítja, így csak gumicsizmában lehet keresztüljutni rajtuk. Ennek ellenére nagyon sok, izgalmas védett és fokozottan védett fajjal futhat össze az ember a tanösvényen, melyeket máshol nem igazán láthatunk.

ranaarvalisfemale.jpg

Fotó: Wikipédia

Az őszi időszakra meghirdetett szakvezetések a Turján tanösvényre:

2018.Szeptember 15. 11:30 (a Kulturális Örökség Napja alkalmából tartott rendezvényünk keretéből ingyenes).

2018.Október 7. 10:00 Szervezett túra, szakvezetéssel (1500 Ft/fő, kedv. 750 Ft/fő).

Előzetes bejelentkezés szükséges, az ocsaitajhaz@dinpi.hu e-mail címen keresztül.

Indulás az Ócsai Tájháztól, a túra hossza 3 km, 1,5-2 óra

ÉLJEN VENDÉGSZERETETÜNKKEL ÉS LÁTOGASSON EL HOZZÁNK!

MEGELEVENEDŐ HAGYOMÁNY
 

2020-ban nyitva tartás március 1. - november 30. között:

Egyéni látogatók részére:
péntektől-vasárnapig, 10.00-16.00.
Csoportok részére:
keddtől-csütörtökig, 9.00-14.00.
Bejelentkezés a tájházba és a programokra: Kormos Rebeka, +36 30 494 3368, ocsaitajhaz@dinpi.hu.
Bejelentkezés a túrákra: Berecz Tibor, +36 70 504 2382, bereczt@dinpi.hu.
Cím: 2356 Ócsa, Dr. Békési u. 4-6., 
Megközelíthető: vonattal a Nyugati pályaudvarról, busszal a Népligeti buszpályaudvarról (Ócsa, Városháza megálló), autóval az 5-ös útról vagy az M5-ös autópályáról.
Weboldal / Ócsai Tájház
Facebook / Ócsai Tájház
Instagram / Ócsai Tájház