Tájházak Napja országszerte

2018-ban április 28-29. örvendezhetünk együtt a tájházainkban.
Ezen a napon minden tájház szélesre tárja a kapuit és évről-évre megújuló programokkal várja a vendégeket.
Jellemzően családias, de sok civilt is megmozgató események ezek. Az országos rendezvénysorozathoz csatlakozó intézmények ingyenességet biztosítanak egyik vagy másik napon.
A gyűjtemények is látogathatók a programok mellett.

12011164_401433933386792_6473466739402842013_n.jpgÓcsai Tájház, tisztaszoba

"Szívesen látjuk és elvárjuk kendteket,
Otthon ne maradjon még az se, aki beteg!"

A kezdeményezést a Magyarországi Tájházak Szövetsége hirdeti, segíti, koordinálja. A résztvevő intézményekről itt is tájékozódhatnak: Tájházak Napja Programok 2018

Virágot és szíveket bontogató tavasz

A tájházak Szent György napjához közeli hétvégén ünnepélyes, tavaszi kapunyitása alkalom arra is, hogy tavaszi, nyári programajánlatukra, eseményeikre felhívják a leendő tájházlátogatók figyelmét. 
A Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága az almát választotta jelképéül, amelyhez az idei ócsai ünnep alkalmából egy ősi fajtát, a tombácz almát választottuk. A kis fát április idusán ültettük el a gazdaházunk előkertjében. A gondos kezelést a kis fa sok, szép szirmú virággal hálálta meg néhány nappal elültetése után. A szép környezetet a kikelet és a bőség ígéretével díszíti, mi pedig csodájára járunk.

tombacz_almafa.jpgTombácz almafa csemete, 2018. április

Előkészületeink sora itt nem is áll meg, hisz az Ócsai Tájházban ebben az évben a népi hangszereké lesz a főszerep, de emellett kísérő rendezvény a Tájházat kerékpárnyeregből és az elengedhetetlen népi játszóudvar.
Vendégeink között köszönthetjük Birinyi József népzenekutatót, a püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület tagjait is.

2018_tajhazak_napja.jpg
Az aktív pihenést kereső látogatóink számára ajánljuk a Tájházak kerékpárnyeregből kísérőprogramunkat.
Az Ócsai Tájház, Ágas-házától 10 órakor indul a biciklis csoport Vellai József felvezetésével.

facebook_cover_nevtelen_terv_masolata_masolata.jpg