Mi szükséges egy túrához? - A hátizsák tartalma

Egy kiránduláson sok mindenre szükségünk lehet, ezeknek a holmiknak a szállítására, pedig egyértelműen a túrahátizsák a legalkalmasabb. Már a megfelelő hátizsák kiválasztása is komoly kihívást jelenthet, ha meglátjuk milyen sokféle lehetőség közül választhatunk. A következő lépés pedig az úti csomagunk összeállítása, ahol tényleg érdemes végiggondolni, hogy mire is van ténylegesen szükségünk, hiszen sok-sok kilométeren keresztül kell a hátizsákot cipelnünk. Jelen cikkünk segít végignézni, mi az aminek érdemes helyet szorítani a túrazsákunkban.

turazas.jpg

Mint minden túra előtt, a tervezés folyamata itt is sok mindent meghatároz. Semmiképp se induljuk el úgy, hogy szatyrokba, vagy tornazsákba pakoljuk be a felszerelésünket, mert a túrán csak bosszankodni fogunk. Az egynapos túrákra 25-30 literes hátizsákoknak elegendőnek kell lennie, hogy mindent kényelmesen magunkkal vigyünk.  Fontos, hogy kényelmes legyen, a zsák a vállunk fölé nyúljon, ne konyuljon le a derekunk alá. Vásárláskor figyeljünk rá, meg, hogy a pántok varrása elég erős legyen. Jó ha derékpánt, esetleg mellpánt is van a zsákon, ez kicsit segít tehermentesíteni a vállunkat, jobban kiegyensúlyozza a tehercipelést, és stabilan tarja a csomagunkat a hátunkon. Ez egy meredekebb, sziklás emelkedőn való felkapaszkodáskor hálás megoldás tud lenni. A vállpántokat mindig úgy állítsuk be, hogy a derékpánt, az valóban a derekunkkal egy vonalban helyezkedjen el. A hátizsákoknak a hátunkkal érintkező része alapvetően kétféle lehet: háthoz simuló, lehetőleg párnázott hátrésszel; vagy merevített kerettel rendelkező, ami egy kicsit eltartja a zsákot a hátunktól, ezzel jobb szellőzést biztosítva, ezáltal kevésbé izzad be a hátunk túra közben. Jó ha van rajta több kisebb-nagyobb zseb, kulacstartó stb, hogy a gyakrabban használt, menet közben is szükséges dolgokat egyszerűen elő tudjuk szedni. Egyes hátizsákokon ivócső is van, hogy megállás nélkül, menet közben is tudjunk vizet inni, erre inkább a teljesítménytúrázóknak van szükségük. A zsák készüljön vízálló anyagból, de érdemes vennünk rá vízálló huzatot, mert a varrások mentén előfordulhat beázás.

hatizsak_polarsport_pl.JPG

Ha megvan a megfelelő hátizsák, elkezdhetünk bepakolni. Hogy pontosan mit viszünk magunkkal, az egyénenként változhat. A kezdő túrázóknak rá kell szánniuk néhány alkalmat a tapasztalatszerzésre, néhány túra, és rögtön érzi az ember, hogy mi az ami még kéne, és mi az ami akár otthon is maradhatott volna. Mint minden túra előtt nézzük meg a várható időjárást, terepviszonyokat. Kezdjük a csomagolást a legszükségesebb dolgokkal. Egy esődzsekit mindenképp érdemes berakni (nem foglal sok helyet), de szükség esetén egy pulóver, esőnadrág, kamásli is bekerülhet a zsákba. A puha holmikat igyekezzünk a hátunkhoz pakolni, hogy kényelmesebb legyen a zsák cipelése. Természetesen vinni kell magunkkal élelmet, a legjobb ha valamilyen szendvicset (pl. szalámis) csomagolunk, ami eláll egy napig a táskánkban, és kellően tápláló. Nélkülözhetetlen az elegendő ivóvíz, egy egész napos túránál 3 liter vízre is szüksége lehet egy felnőtt embernek. Nem érdemes kicentizni az víz és élelemcsomagjainkat, akkor sem, ha bolt, vagy kút is található az útvonal mellett, mert előfordulhat, hogy valami miatt mégsem jutunk a várt helyen utánpótláshoz. Vízből érdemes egy fél liternyit külön kulacsban, a zsákunk oldalán könnyen elérhető helyen tartani.

Mindig gondtalan kirándulásban reménykedünk, de készüljünk fel a véletlenekre is. Nélkülözhetetlen, hogy legyen nálunk elsősegélycsomag. Túrafelszerelésekkel foglalkozó szaküzletben lehet készen összeállított EÜ csomagokat vásárolni, benne minden fontossal, steril kötszerekkel, leukoplaszttal stb. Ennek tartalmát használat után minden alkalommal töltsük fel. Tegyünk mellé sebfertőtlenítőt, fontosabb gyógyszereinket, fájdalomcsillapítót, rovar- és csaláncsípést csillapító kenőcsöt, kullancskiszedő csipeszt, és ha érzékenyek vagyunk méh-, darázs-, vagy bármilyen rovarcsípésre, a megfelelő gyorsan alkalmazható önbelövő adrenalin injekciót (az adrenalin beadása után sürgősen orvost kell hívni!). A tévhitekkel ellentétben a kalcium pezsgőtabletta nem segít az allergiás tüneteken, ezeket antihisztaminnal lehet kezelni. Rovarriasztó, és magas UV sugárzás esetén naptej szintén hálás kiegészítők lehetnek.

az-elsosegely-csomag-tartalma.jpg

Régen el se mertünk indulni turistatérkép nélkül, ma már ezt és néhány egyéb dolgot kiváltunk okostelefonunkkal, de azért napjainkban se becsüljük le az "ódivatú" módszerek hasznosságát.  A telefonok érzékeny műszaki eszközök, váratlanul meghibásodhatnak, vagy egy esés után összetörhet a zsebünkben, akadozhat a GPS vétel, vagy nincs térerő és máris bajban vagyunk. Egy papírtérkép, és egy tájoló a mai napig elengedhetetlen, de ez önmagában kevés, használni is tudni kell őket, szánjuk rá az időt, hogy megismerkedjünk ezeknek a "régimódi" eszközöknek a használatával. A vonatok, buszok menetrendje és a túratervünk se csak a telefonunkon legyen meg, hanem nyomtatott változatban is rakjuk el a táska egyik zsebébe. Egy többfunkciós zsebkés, szintén minden túrázó hasznos társa.

20170831_114721.jpg

A további felszerelésünk, már a túránk céljától, és saját érdeklődésünktől függ, de itt is érdemes a praktikusságra törekedni. Hasznos lehet még fényképezőgépet és távcsövet is elcsomagolni, bár tény, hogy talán ezek foglalják a legtöbb helyet. Ha a természettudományos érdeklődésünk kiterjed a növény- vagy állathatározásra, akkor a hozzá tartózó határozókönyveknek is a zsákunkban a helye. Ne vigyünk azonban egy egész könyvtárat magunkkal, inkább döntsük el, hogy most madarászni szeretnénk, vagy inkább az aljnövényzetben kutakodnánk. Határozásnál fontos, hogy ne tépjük le ismeretlenül a növényeket, mert lehet hogy védett fajjal van dolgunk! Lehetőleg az állatokat se megfogva, kézből határozzuk, mert tapasztalat hiányában könnyen sérülést okozhatunk nekik.

Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben a következő meghirdetett túránk szeptember 1-én lesz, ahogy a környék gyógynövényeivel ismerkedhetünk meg, sok-sok információval az egyes gyógynövényfajokról, gyógyhatásukról, alkalmazási módszereikről, ezért az elhangzottak dokumentálására tollat, jegyzetfüzetet, és fényképezőgépet érdemes lesz magunkkal hozni. A túráról bővebb információt ide kattintva találhat, előzetes bejelentkezés szükséges!

ÉLJEN VENDÉGSZERETETÜNKKEL ÉS LÁTOGASSON EL HOZZÁNK!

MEGELEVENEDŐ HAGYOMÁNY

Várjuk szeretettel egyéni vagy csoportos látogatóinkat!
Szerda-péntek 9.00-16.00
Szombat-vasárnap 10.00-17.00
Hétfő szünnap. Kedd csoportos nap (bejelentkezés mellett).
A hivatalos ünnep-, és pihenőnapokon hétvégi nyitvatartási rend mellett várjuk a látogatókat.
Bejelentkezés és további információk: +36 30 494 3368, ocsaitajhaz@dinpi.hu
Cím: 2356 Ócsa, Dr. Békési u. 4-6., 
Megközelíthető: vonattal a Nyugati pályaudvarról, busszal a Népligeti buszpályaudvarról (Ócsa, Városháza megálló), autóval az 5-ös útról vagy az M5-ös autópályáról.
Weboldal / Ócsai Tájház
Facebook / Ócsai Tájház
Instagram / Ócsai Tájház