Mi szükséges egy túrához? - Túraruházat

Természetet járni mindig nagy élmény, de hogy valóban a jó emlékek maradjanak meg bennünk, érdemes minden túra és kirándulás előtt végiggondolni pár dolgot, és előre felkészülni, sok apró kellemetlenséget megelőzve. Cikkünkben összeválogattunk néhány fontos szempontot, mely segítséget nyújthat mindenkinek, akik a természetben szeretnének barangolni pár kilométert akár önállóan, akár a Duna-Ipoly Nemzeti Park által szervezett garantált túrákon.

Legelőször nézzünk kicsit utána, hogy hova szeretnénk menni, tudjuk meg, milyen terepviszonyokra és időjárásra számíthatunk, mert ez nagyban befolyásolja, hogy mit vigyünk magunkkal, és hogyan öltözzünk fel. Nem mindegy, hogy sík területen, nagyrészt kint a napon sétálunk, vagy dimbes-dombos vidéken, az erdőben, árnyékban menetelünk. Olvassuk el alaposan a túrakiírást, melyben a távolság, időtartam és a szintkülönbség mellett akár az ajánlott túraöltözékhez kapcsolódóan speciális információkat is találunk. Ezeket a tanácsokat érdemes megszívlelni, hiszen ezek korábbi tapasztalataink alapján kerülnek kiírásra. Például az Ócsai Tájvédelmi Körzetben, a lápvidék jellegének köszönhetően több olyan terület található, ami késő tavaszig állandóan sáros, vizenyős. Hiába nem esett hetek óta az eső, de a gumicsizma egy praktikus választás lehet ilyenkor is. Ha bővebb információra van szükségünk, érdeklődjünk bátran a túravezetőknél!

cipo.jpg

A túraruházatunk legfontosabb része a túracipő, vagy bakancs. Még egy sík, alföldi területen sem érdemes, nyitott lábbelivel, vagy szandállal nekiindulni, a por, az apró kavicsok, fűfélék termései egy-kettőre a talpunk alá kerülhetnek. A jó túracipő nem csak kényelmes, hanem biztonságos tartást is jelent a lábunknak, ezért ajánlott magas szárú cipők, bakancsok használata, ami fogja a bokánkat, mivel egy óvatlan, rossz helyre lépés akár sík terepen is sérüléssel járhat. Kerüljük el a műanyag talpú cipőket, mert vizes talajon nincs tapadása, könnyen megcsúszhatunk. A talp gumiból készüljön és rovátkolt legyen a jó tapadás érdekében. A reggeli órákban gyakran harmatos az aljnövényzet, ezért a vízállóság is előnyt jelenthet. A cipőbe érdemes hosszú szárú zoknit húzni, ez védi a lábszárunkat a rovaroktól, magasabb csípős, szúrós növényektől. Praktikus megoldás, ha a nadrágot beletűrjük a zokninkba, ez a legjobb védekezés a ruha alá felmászó kullancsok és rovarok ellen.

turaruha.jpg

Mindig nadrágban induljunk el, és legalább a térdünkig érjen. Fontos, hogy elég bő legyen a kényelmes mozgáshoz. Praktikusak a lecipzárolahtó szárú nadrágok, amiket egyaránt tudunk a rövid- és hosszúnadrágként is használni. Esős idő után jó ha van nálunk kamásli, amivel a nadrágunk szárát védhetjük a sártól és a nedvességtől. Felsőruházat tekintetében is fontos, hogy kényelmes legyen és ne feszüljön, jól szellőzzön, de takarja is a testünket akár a napfénytől, akár a szúnyogoktól, vagy az ágak között bujkálva a kellemetlen karcolásoktól. Nyáron a napon sétálva mindenképpen világos színű ruhát vegyünk fel, a sötét póló ilyenkor nagyon kellemetlen tud lenni. Legyen nálunk naptej, főleg ha nyitott területen túrázunk, illetve szúnyog- és kullancsriasztó. Fontos kellék még egy kalap, lehetőleg széles karimával, ami árnyákban tartja az egész fejünket.

turakalap.jpg

Legyünk tekintettel az időjárás változékonyságára, ezért egy plusz réteg pulóvernek, és eső ellen kapucnis esőkabátnak is érdemes helyet szorítani a hátizsákban, de egy terepen is gyorsan és könnyen felhúzható esőnadrág is hasznos kellék lehet ha ránk szakad az ég. Az esernyő nem a legjobb választás, kényelmetlen és balesetveszélyes folyamatosan tartani és terepen gyalogolni egyszerre, a fák között könnyen felakadunk vele és egy nagyobb szél is könnyen bele tud kapni.

rain.jpg

Augusztus 26-i garantált túránkon a rétek nyár végi arcával ismerkedünk meg, így sík, nyitott területen fogunk hosszabban gyalogolni, ezért zárt, földúton való gyaloglásra alkalmas cipőt ajánlunk, öltözetünk legyen jól szellőző, kényelmes. Kalapot se felejtsünk el hozni, fejünk naptól való védelme érdekében, magasabb UV sugárzásra felkészülve érdemes naptejet is berakni.

Következő cikkünkben folytatjuk a túrára készülődést a hátizsákunk összepakolásával.

ÉLJEN VENDÉGSZERETETÜNKKEL ÉS LÁTOGASSON EL HOZZÁNK!

MEGELEVENEDŐ HAGYOMÁNY

Várjuk szeretettel egyéni vagy csoportos látogatóinkat!
Kedd-péntek 9.00-16.00
szombat-vasárnap 10.00-17.00
Hétfő szünnap.
A hivatalos ünnepnapokon hétvégi nyitvatartási rend mellett várjuk a látogatókat.
Weboldalunkon és Facebook oldalunkon tájékozódhat aktuális eseményeinkről, árainkról. 
Bejelentkezés: +36 30 494 3368