Nyári zivatarok napjai

"János-napi zivatar, 
Negyven napig elkavar."


... tartja a mondás június 24. napját nézve. Bár pontosan azon a napon nem esett, de előtte és utána bizony felhőszakadás szerű esőket élünk meg Ócsán, az Öregfaluban is. 


idojaras_joslas_2.JPG
A népi megfigyelések tovább erősíthetik bennünk azt az érést, hogy nem is annyira szokatlanok ezek a heves, nyári zivatarok a napokban. Július 2.-ra, Sarlós Boldogasszony napjára így szól a jóslat:

"Sarlós Boldogasszony aminő,
Hat hétig olyan lesz az idő."


8d3c16c06e628d7e079e64c83c29a3f5.jpg
Ezek az esők azért sok örömet is hozhatnak, mert a gyerekek ebben is megtalálják az örömet. Átlényegülhetünk mi felnőttek is, mert mókás érzés a gyerekek szerint , ahogy "az esőcseppek csiklandozzák az egész bőrünket".

Azért más örömmel is szolgálhatnak az esős napok. Budapesttől délre, mindössze 30 km található Ócsa. A Selyem-réti tanösvényen, ezekben a változékony napokban, a már ebihal ciklust maguk mögött hagyó apró békák tömegével találkozhatunk vagy éppen a levelek között átszűrődő, melengető napsugáron sütkérező gyíkokkal.

pincek_9.JPGForrás: hegyenvolgyon-hajni.blogspot.hu

A Selyem-réti tanösvény a terület erdei élővilágát mutatja be. A  jellegzetes Duna-Tisza közi lápmedencék egyike, homokterületek közötti vizenyős mélyedés, ahol láperdők és láprétek váltakoznak egymással. A tanösvény az Ócsai Tájháztól kb. 1,5 km-re, a Bugyi felé vezető út bal oldalán indul. A kirándulni vágyóknak gumicsizma és szúnyogriasztó ajánlott, hisz a vízben álló erdő meglehetősen szúnyogos.

Az ócsai Öregfalu több látnivalót is tartogat és valóságos időutazással kecsegtet. A 13. századi román stílusú, kereszthajós bazilika, amely a premontrei rend számára épült, a román kor legértékesebb fennmaradt magyarországi alkotása. 2010-ben filmvászonra került, Kent Follett Katedrális című regényéből készült német-kanadai drámasorozat jeleneteinek nagy részét itt forgatták.

katedralis.JPG
A 8 rész itt megtekinthető, klikk!

A megannyi érdekességet tovább bővíti tájházunk, ahol 1975-óta folyik gyűjtés. A 6 portán, a 18-19. században élt, hagyományos, gazdálkodó ember életmódját ismerheti meg az érdeklődő a tárgyak, viseletek segítségével.

1.JPG
A gyűjteményben elkísérjük a hozzánk betérőt és kulturális, gazdasági szempontokat is adunk a hajdan élt emberek életfelfogásának megértéséhez. Rendszerint kiderül, hogy maga a látogató rejtett tudással bír az elmúlt századokból, hisz nyelvünk sok-sok tartalmat ma is életben tart. A kisgyerekes családok számára is jó célpont lehet kiállítóhelyünk, hisz itt mindig akad pár dolog, amit meg lehet fogni, ki lehet próbálni az aprónépeknek is.

Jöjjenek el hozzánk és kérdezzék meg miért használjuk a kifejezést: "alszik, mint a bunda" vagy "sutba vetjük"!

ÉLJEN VENDÉGSZERETETÜNKKEL ÉS LÁTOGASSON EL HOZZÁNK!

MEGELEVENEDŐ HAGYOMÁNY

Várjuk szeretettel egyéni vagy csoportos látogatóinkat!
Kedd-péntek 9.00-16.00
szombat-vasárnap 10.00-17.00
Hétfő szünnap.
A hivatalos ünnepnapokon hétvégi nyitvatartási rend mellett várjuk a látogatókat.
Weboldalunkon és Facebook oldalunkon tájékozódhat aktuális eseményeinkről, árainkról. 
Bejelentkezés: +36 30 494 3368