Nyáresti túra

- élménybeszámoló - 

Írta: Berecz Tibor

Sok élményben volt részünk Szent Iván éjszakáján, a Selyem-réti tanösvényen tett kirándulásunkon. Nem sokkal alkonyat előtt indultunk útnak, és belevetettük magunkat a láperdőbe, megismerkedve a turjánvidék kialakulásával, és a tanösvény élővilágával.

2017_06_24_ejszakai_tura2.JPG

Bár már benne vagyunk a nyárban, és az erdőkben már nem találkozunk a tavaszi időszakra jellemző vízviszonyokkal, de a láp arca ilyenkor is vadregényes. Ahogy haladtunk, lábunk előtt ugráltak az ebihal stádiumot maguk mögött hagyott kis, körömnyi méretű békák, és ahogy szürkeségbe hajlottak a fények, a nappal során csivitelő madarak is sorra elnémultak. A szürkeségben pedig megjelentek az éjszaka lényei, ahogy a denevérek elkezdtek cikázni fölöttünk, rögtön öröm és széles mosoly termett a gyerkőcök arcán.

2017_06_24_ejszakai_tura3.JPG

A sötétedő erdőben visszafelé többször megálltunk, minden lámpát lekapcsolva füleltünk és figyeltünk, csak az éjszakai rovarok ciripelését, és néha a fűben megugró békák neszét lehetett hallani. Mindenki egyetértésével kipróbáltuk bátorságunkat is, a táv egy részét fények nélkül tettük meg, előttünk az út pedig szinte beleveszett az erdőbe, ahogy a zárt lombkorona még jobban besötétítette az alkonyi erdőt. Sok történetben, mesében az éjszakai erdőben csupa rossz dolog történik, de rájöttünk nincs mitől félni. Jó volt látni, hogy a gyerekek óvatosan lépkednek, de nem csak azért, hogy el ne essenek, hanem mert még véletlenül sem szeretnének bármilyen élőlényre rátaposni a sötét úton. Az éles gyermeki szemek még ekkor is kiszúrtak egy apró erdei békát és egy barna ásóbékát, amit sikerült kézre kerítenünk, így közelebbről is megismerkedhettünk velük.

dscn7322.JPGForrás: www.terep-jaro.blogspot.hu

A nyári napforduló időszakához köthető egy érdekes rovarfaj, a szentjánosbogár is. Látványos rajzásban nem volt részünk, de a villancsók egy-egy fénypontját azért megpillanthattuk a bokrok között, a túra végén a parkoló szegélyében több helyen a rovar lárvái lassan felvillanó-kihunyó potrohukkal búcsúztak el a hazainduló látogatóktól.

_ejjeli_rovar.jpg

Az év során garantált túrákra várjuk vendégeinket:
2017. augusztus 26., 9 órakor. Nyár végi virágok a réteken.
2017. szeptember 9., 9.30-kor. "Fűben-Fában" gyógynövény-ismereti túra.
2017. október 7., 10 és 13 órakor. Turján tanösvény túra.

ÉLJEN VENDÉGSZERETETÜNKKEL ÉS LÁTOGASSON EL HOZZÁNK!

A MEGELEVENEDŐ HAGYOMÁNY

Várjuk egyéni vagy csoportos regisztrációjukat a +36 30 494 3368 számon vagy e-mailbe: ocsaitajhaz@dinpig.hu

Weboldalunkon és Facebook oldalunkon tájékozódhat aktuális eseményeinkről, árainkról.