Szent Iván éjjeli hangulatban

Június 21. fontos dátum a csillagászatban, erre a napra esik a nyári napforduló. A nappalok ezután rövidülni fognak, mondhatni ez a „leghosszabb nap”.

_sunset_seta2.jpg

Három nappal a napforduló után, június 24-én ünnepeljük Szent Iván éjszakáját.
Érdekesség, hogy régen ez a két jeles nap egy napra esett, a későbbi naptárreformok következtében tolódott el a két időpont. A nyári napforduló, vagy nyárközép ünnepe, illetve Szent Iván éjszakája fontos, kultikus ünnepnap volt számos népcsoportnak a történelem során.

Az Ócsai Tájházban június 23-án délután számos programmal készülődünk, naplemente táján pedig egy különleges túrára invitáljuk vendégeinket.


Mi emberek többnyire nappal éljük az életünket, túrahátizsákunkat is általában ebben a napszakban vesszük a hátunkra, a nappal világát egész jól ismerjük. Az éjszakai élet ismeretlenebb a számunkra, pedig nagyon sok izgalmas dolgot tartogat nekünk az erdő. Ha ismerős környéken sétál is az ember, teljesen más élményekben lesz részünk, időnként talán el is gondolkodunk azon, hogy hol is vagyunk pontosan, pedig nappal számtalanszor bebarangoltuk ugyanazt a tájat.

_turjan.jpg

Túránkat a Selyemréti tanösvényen tartjuk, este 8 órakor indulva, még a naplemente utolsó fényei mellett megismerjük a terület „világos arcát”. A naplemente pontos időpontja 20 óra 42 perc, utána pedig egyre sötétebb lesz, és a visszaúton az éjszakai világot fedezzük fel. Sok különleges élőlény ekkor aktivizálja magát, baglyok, éjszakai lepkék, denevérek és sok más faj ekkor mozdul meg, ha szerencsések vagyunk, néhányat hallhatunk, vagy megpillanthatunk belőlük.

_ejszakai-lepke.jpg

Talán nem is gondolunk bele, de az emberi tevékenység az éjszakai élővilágra is hatással van, a fényszennyezés napjaink egyik valós problémája, sok élőlényt megzavarhatnak a városok, települések fényforrásai. Sajnos nagyon kevés olyan hely van már az országban, ahol a csillagos égboltot tökéletes körülmények között lehetne megfigyelni éjszakánként.

_felszereles.jpg

A túra könnyű, jól járható terepen vezet. Várhatóan 2 óra időtartamú. Emellett javaslom a zárt ruházatot. Szúnyogriasztó, zseblámpa ajánlott szintén hasznos útitárs lesz ezen az estén.. 

2018. július 23., 20 órakor találkozzunk a Selyem-réti tanösvény parkolójába, hogy mindezeket közösen megtapasztalhassuk!

A cikket írta: Berecz Tibor


A túra díja : 2.200 Ft, kedvezményesen 1.100 Ft/fő. 
Kedvezményre jogosultak: gyermek, diák, nyugdíjas és az Ócsai Tájház Szent Iván napi programjának karszalagját felmutató vendégeink.
Facebook eseményhez itt csatlakozhatnak. Hívja meg barátait, ismerőseit erre a különleges élményre!

A programra várjuk egyéni vagy csoportos jelentkezésüket az ocsaitajhaz@dinpig.hu címen vagy a +36 30 494 3368-as telefonszámon.

A Szent Iván napi forgatagba már kora délutántól várjuk látogatóinkat!
16.00-19.00 között programjeggyel látogatható a program. 
Felnőtt jegy: 1.500Ft/fő,
Gyermek, nyugdíjas, pedagógus jegy: 800 Ft/fő,
Csoportos jegy (min. 10 fő esetén): 950 Ft/fő,
Ócsai látogatóknak: 500 Ft/fő.
Facebook eseményre itt hívhatják meg barátaikat, ismerőseiket. Klikk!

Nyitva az élményekre!

Várjuk szeretettel egyéni vagy csoportos látogatóinkat!
Szerda-péntek 9.00-16.00
Szombat-vasárnap 10.00-17.00
Hétfő szünnap. Kedd csoportos nap (bejelentkezés mellett).
A hivatalos ünnep-, és pihenőnapokon hétvégi nyitvatartási rend mellett várjuk a látogatókat.
Bejelentkezés és további információk: +36 30 494-3368, ocsaitajhaz@dinpi.hu
Cím: 2356 Ócsa, Dr. Békési u. 4-6., 
Megközelíthető: vonattal a Nyugati pályaudvarról, busszal a Népligeti buszpályaudvarról (Ócsa, Városháza megálló), autóval az 5-ös útról vagy az M5-ös autópályáról.
Weboldal / Ócsai Tájház
Facebook / Ócsai Tájház
Instagram / Ócsai Tájház