Orchideák Budapest közelében

Az orchideákról már mindenki hallott, még akkor is, ha a botanikában kevésbé jártas. Budapesthez közel, az Ócsai Tájvédelmi Körzetben is megtalálható néhány faj.
A tavaszi záporok áztatta rétek illedelmes vendégei lehetünk és csodákat láthatunk.

20170513_175848.jpg(Turjánvidék)

Az orchideafélék, vagy más néven kosborfélék családja, a növényvilág egyik legfajgazdagabb társasága, földünkön kb. 28000 faját ismerjük. Gazdag, impozáns formavilágának, és szemet gyönyörködtető színeinek köszönhetően, a virágboltokban is kedvelt növénynek számít, lakásunk ékességévé válhat. Ennek a csodálatos növénycsoportnak számos faja kis hazánkban is előfordul, megtekintésük pedig csak természetes élőhelyükön lehetséges, mivel Magyarországon minden kosborfaj törvényi oltalom alatt áll. Előfordulásuk, különleges feltételekhez kötődik, nagyon érzékenyek a környezet változásaira, ezért élőhelyeik is gyakran természetvédelmi oltalom alatt állnak. Csírázásuk elképzelhetetlen lenne a gyökerükhöz kapcsolódó, a növénnyel szimbiózisban élő gombák nélkül, mivel az orchideák magvai nem tartalmaznak tartalék tápanyagot.

20170513_175645.jpg(Hússzínű ujjaskosbor)

Az Ócsai Turjánvidék is bővelkedik eme látványos növényekben, több kosborfaj élőhelyét jelentik a környék nedves láprétéi. A májusi időszakban gyönyörű élményekkel gazdagodhatnak az orchideák szerelmesei, tanösvényeink mentén nagy számban virágoznak ezek a védett növények.

20170513_175110.jpg(Vitézkosbor)

Főleg mocsári kosborral, hússzínű ujjaskosborral és vitéz kosborral találkozhatunk útközben, de akad még a tájvédelmi körzet területén poloskaszagú kosbor, szúnyoglábú bibircsvirág és fokozottan védett pókbangó is, június vége felé pedig előbukkan a mocsári nőszőfű.

20170513_175034_1.jpg(Pókbangó)

Hogy sokáig gyönyörködhessünk ezekben a szépségekben, kulcsfontosságú a nedves-lápos élőhelyeinek a megőrzése. Az ilyen jellegű területek az utóbbi évszázadokban drasztikusan megcsappantak.
Az ócsai élőhelyek csak szakvezetővel látogathatók.
Gyűjtésük tilos, de egy jól elkészített fotó emlékül szolgálhat a különleges túra után.

Láprétek virágai túra, május 20. vasárnap 9.00-14.00 
Az ócsai láprétek élővilágával átfogóan ismerkedhetnek meg látogatóink.

Nyitva az élményekre!

Várjuk szeretettel egyéni vagy csoportos látogatóinkat!
Szerda-péntek 9.00-16.00
Szombat-vasárnap 10.00-17.00
Hétfő szünnap. Kedd csoportos nap (bejelentkezés mellett).
A hivatalos ünnep-, és pihenőnapokon hétvégi nyitvatartási rend mellett várjuk a látogatókat.
Bejelentkezés és további információk: +36 30 494-3368, ocsaitajhaz@dinpi.hu
Cím: 2356 Ócsa, Dr. Békési u. 4-6., 
Megközelíthető: vonattal a Nyugati pályaudvarról, busszal a Népligeti buszpályaudvarról (Ócsa, Városháza megálló), autóval az 5-ös útról vagy az M5-ös autópályáról.
Weboldal / Ócsai Tájház
Facebook / Ócsai Tájház
Instagram / Ócsai Tájház